Z jakich wędlin słyną Włochy?
Włochy, kraj o bogatej historii i kulinarnych tradycjach, słyną z wyjątkowych wędlin, które zdobywają serca smakoszy na całym świecie. Włoskie wędliny to nie tylko doskonały smak, ale także gwarancja najwyższej jakości. Wśród nich znajdziemy zarówno te klasyczne, jak i o nieco bardziej egzotycznych kompozycjach smakowych. Jakie włoskie wędliny warto poznać? Oto kilka z nich, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika włoskiej kuchni.
Prosciutto crudo i cotto
Szynka prosciutto crudo jest produkowana w całych Włoszech, ale najlepsze z nich to Parma oraz San Daniele, która jest nieprawdopodobnie miękka i aromatyczna. Co ważne, nie zawiera żadnych konserwantów oprócz soli. Możesz ją zakupić w delikatesach włoskich Mercatino. Szynka prosciutto crudo swoją sławę zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania. Proces jej produkcji opiera się na starannym soleniu i suszeniu mięsa wieprzowego, co pozwala uzyskać wyjątkowy smak i aromat.
Przeczytaj również: 4 popularne smakołyki z ciasta francuskiego
Dojrzewanie prosciutto crudo trwa nawet kilka lat, co sprawia, że mięso staje się delikatne i soczyste. Szynka ta idealnie sprawdza się jako przekąska podawana w cienko pokrojonych plasterkach z oliwą z oliwek, a także jako składnik różnorodnych dań kuchni włoskiej i nie tylko. Włochy słyną także z gotowanej szynki prosciutto cotto z udźca wieprzowego. Swój cały aromat zawdzięcza ona wolnemu gotowaniu w niskiej temperaturze.
Przeczytaj również: Jaką mąkę mogą spożywać osoby cierpiące na celiakię?
Włoskie kiełbasy
Włoskie salami to kolejna z najbardziej znanych włoskich wędlin, która zdobyła uznanie na całym świecie. Salami produkowane jest z mięsa wieprzowego oraz wołowego, które poddawane jest procesowi fermentacji i dojrzewania. W zależności od regionu i tradycji wędlina ta może zawierać różnorodne dodatki, takie jak czosnek, pieprz czy papryka. Warto również wspomnieć o salami z dzika, salami z drogocennymi truflami czy ostrym salami rodem z Kalabrii tzw. spianata calabrese.
Nie sposób nie wspomnieć o sycylijskich kiełbasach salsiccia, które występują jako surowe mięso tzw. salsiccie fresca (naturalne, z papryką i z koprem włoskim) oraz jako dojrzewające salsiccia stagionata, łagodne, ostre lub z truflami.
Włochy znane są także z wędliny wytwarzanej z najlepszych części mięsa i tłuszczu wieprzowego. Mowa tutaj o włoskiej mortadeli, którą możesz zakupić w wersji naturalnej z pieprzem lub z chrupiącymi pistacjami (mortadella con pistacchio).
Pancetta – włoski boczek rolowany
Ta wędzona wędlina produkowana jest z mięsa wieprzowego, które poddawane jest procesowi solenia i marynowania w mieszance przypraw. Następnie mięso zwijane jest w rulon i dojrzewa przez kilka tygodni. Pancetta charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który zawdzięcza zastosowaniu takich przypraw jak czosnek, pieprz czy jałowiec.
Guanciale – policzki wieprzowe
Guanciale to nic innego jak policzki wieprzowe, które są niezbędnym składnikiem carbonary czy sosów do makaronów i risotto. Guanciale możesz zakupić w posypce z czarnego pieprzu (Guanciale al Pepe) lub czerwonej papryki. Policzki wieprzowe w smaku są niezbyt słone i bardzo aromatyczne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana