Artykuł sponsorowany

Z jakich wędlin słyną Włochy?

Z jakich wędlin słyną Włochy?

Włochy, kraj o bogatej historii i kulinarnych tradycjach, słyną z wyjątkowych wędlin, które zdobywają serca smakoszy na całym świecie. Włoskie wędliny to nie tylko doskonały smak, ale także gwarancja najwyższej jakości. Wśród nich znajdziemy zarówno te klasyczne, jak i o nieco bardziej egzotycznych kompozycjach smakowych. Jakie włoskie wędliny warto poznać? Oto kilka z nich, które z pewnością zachwycą każdego miłośnika włoskiej kuchni.

Prosciutto crudo i cotto

Szynka prosciutto crudo jest produkowana w całych Włoszech, ale najlepsze z nich to Parma oraz San Daniele, która jest nieprawdopodobnie miękka i aromatyczna. Co ważne, nie zawiera żadnych konserwantów oprócz soli. Możesz ją zakupić w delikatesach włoskich Mercatino. Szynka prosciutto crudo swoją sławę zawdzięcza długiemu procesowi dojrzewania. Proces jej produkcji opiera się na starannym soleniu i suszeniu mięsa wieprzowego, co pozwala uzyskać wyjątkowy smak i aromat.

Przeczytaj również: 4 popularne smakołyki z ciasta francuskiego

Dojrzewanie prosciutto crudo trwa nawet kilka lat, co sprawia, że mięso staje się delikatne i soczyste. Szynka ta idealnie sprawdza się jako przekąska podawana w cienko pokrojonych plasterkach z oliwą z oliwek, a także jako składnik różnorodnych dań kuchni włoskiej i nie tylko. Włochy słyną także z gotowanej szynki prosciutto cotto z udźca wieprzowego. Swój cały aromat zawdzięcza ona wolnemu gotowaniu w niskiej temperaturze.

Przeczytaj również: Jaką mąkę mogą spożywać osoby cierpiące na celiakię?

Włoskie kiełbasy

Włoskie salami to kolejna z najbardziej znanych włoskich wędlin, która zdobyła uznanie na całym świecie. Salami produkowane jest z mięsa wieprzowego oraz wołowego, które poddawane jest procesowi fermentacji i dojrzewania. W zależności od regionu i tradycji wędlina ta może zawierać różnorodne dodatki, takie jak czosnek, pieprz czy papryka. Warto również wspomnieć o salami z dzika, salami z drogocennymi truflami czy ostrym salami rodem z Kalabrii tzw. spianata calabrese.

Nie sposób nie wspomnieć o sycylijskich kiełbasach salsiccia, które występują jako surowe mięso tzw. salsiccie fresca (naturalne, z papryką i z koprem włoskim) oraz jako dojrzewające salsiccia stagionata, łagodne, ostre lub z truflami.

Włochy znane są także z wędliny wytwarzanej z najlepszych części mięsa i tłuszczu wieprzowego. Mowa tutaj o włoskiej mortadeli, którą możesz zakupić w wersji naturalnej z pieprzem lub z chrupiącymi pistacjami (mortadella con pistacchio).

Pancetta – włoski boczek rolowany

Ta wędzona wędlina produkowana jest z mięsa wieprzowego, które poddawane jest procesowi solenia i marynowania w mieszance przypraw. Następnie mięso zwijane jest w rulon i dojrzewa przez kilka tygodni. Pancetta charakteryzuje się wyjątkowym smakiem, który zawdzięcza zastosowaniu takich przypraw jak czosnek, pieprz czy jałowiec.

Guanciale – policzki wieprzowe

Guanciale to nic innego jak policzki wieprzowe, które są niezbędnym składnikiem carbonary czy sosów do makaronów i risotto. Guanciale możesz zakupić w posypce z czarnego pieprzu (Guanciale al Pepe) lub czerwonej papryki. Policzki wieprzowe w smaku są niezbyt słone i bardzo aromatyczne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.