Z czego wynika popularność polędwicy na polskich stołach?
Polacy bardzo chętnie sięgają po wyroby z mięsa wieprzowego. Jako konsumenci jesteśmy w ścisłej czołówce europejskiej tego typu mięsa. Z wieprzowiny powstaje też wiele wędlin, które trafiają na polskie stoły. Zdecydowanym faworytem wśród wszystkich partii wieprzowiny jest polędwica. To stosunkowo chude i niezwykle smaczne mięso wieprzowe. Przekonaj się, dlaczego polędwica wieprzowa jest polecana przez specjalistów!
Z czego wynika fenomen polędwicy wieprzowej?
Wieprzowina ma wielu zwolenników, którzy cenią jej walory smakowe. Wśród najcenniejszych partii można wymienić zwłaszcza polędwicę. Zaliczana jest do najchudszych części, mięsa wieprzowego. Jak wskazuje ekspert firmy PPH Herold spod Starogardu Gdańskiego polędwica króluje na polskich stołach ze względu na delikatność i walory smakowe. Nie bez znaczenia jest też kwestia zdrowia. Co prawda czerwone mięso może zawierać więcej tłuszczu niż drobiowe, to jednak polędwica ma najniższy wskaźnik jego ilości spośród wszystkich partii. Niska zawartość tłuszczu zwierzęcego wpływa również na kwestie zdrowotne. Polędwica jest wyborna w smaku i jednocześnie zawiera niewielką ilość cholesterolu. Ww. masarnia Starogardzie Gdańskim zaleca spożywanie w odpowiednich ilościach polędwicy wieprzowej. Wysoka zawartość białka, niska tłuszczu i praktycznie zerowa węglowodanów sprawia, że polędwica ta jest idealna dla osób dbających o sylwetkę i sportowców.
Co jeszcze kochamy w polędwicy wieprzowej?
Pod względem kulinarnym polędwica wyróżnia się łatwością kompozycji z wieloma smakami. Bez trudu można przyrządzić ją z delikatnym akcentem słodyczy, ale też ostrości. Bardzo dobrze sprawdza się do przygotowywania rolady w piekarniku oraz tradycyjnych polskich kotletów. Można komponować ją również w wydaniu dietetycznym, do czego świetnie się nadaje ze względu na ilość składników odżywczych. Co równie istotne polędwica jest łatwo dostępna i nie kosztuje tyle, co mięso wołowe. Jej jakość można docenić bardzo szybko, co sprzyja częstemu eksperymentowaniu z kolejnymi przepisami z polędwicą w roli głównej. Wystarczy tylko skorzystać z oferty sprawdzonej masarni. Warto sięgać po ten typ mięsa w różnych postaciach – od surowego po wędliny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana