W czym tkwi sekret popularności sushi?
Ryż, ryba i nori. Z tych składników powstaje jedzenie, które opanowało świat niczym gorąca fala. Sushi wydaje się wszechobecne, a jego fenomen niektórym trudno jest zrozumieć. Co stoi za sukcesem tej japońskiej potrawy? Czy to tylko efekt mody na egzotyczne jedzenie, czy może kwestia smaku? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie. Zapraszamy do lektury.
Doskonała kombinacja smaków
Sushi to arcydzieło harmonii smaków. Każdy kęs sprawia, że nasze kubki smakowe napełniają się radością i spełnieniem. Klucz do sukcesu tkwi w doskonałej kombinacji ryb, owoców morza, warzyw, ryżu i nori, czyli algi morskiej. Warto zatem kupować sushi wyłącznie w dobrych sushi barach, takich jak restauracja Kami w Osielsku, gdzie pracują kucharze, którzy potrafią wydobyć z orientalnych składników to, co w nich najlepsze.
Przeczytaj również: Sekrety przygotowywania doskonałego sushi
Zdrowie na pierwszym miejscu
Sushi, jako potrawa składająca się przede wszystkim z ryb, owoców morza i warzyw, jest uważane za jedzenie zdrowe i lekkie. Ryby i owoce morza to źródło białka, witamin oraz cennych kwasów tłuszczowych. Z kolei ryż, będący podstawą sushi, dostarcza węglowodanów oraz błonnika. Do tego często dochodzą także owoce i warzywa, które zawierają w sobie liczne witaminy i minerały. Ponadto stosowanie umiarkowanej ilości sosu sojowego oraz niewielkich ilości wasabi sprawia, że sushi może być idealnym daniem dla osób dbających o linię. Należy jednak pamiętać, że tak jak wszystko inne, również sushi należy jeść z umiarem i dobierać odpowiednie sosy.
Przeczytaj również: Jakie są najpopularniejsze rodzaje sushi?
Restauracje sushi – nowoczesna gastronomia
W Polsce od kilkunastu lat regularnie powstają różnorodne restauracje sushi. Od małych punktów gastronomicznych oferujących jedzenie na wynos, po eleganckie lokale serwujące sushi w ramach bogatego menu degustacyjnego. Polacy pokochali to japońskie danie i chętnie sięgają po nie zarówno na co dzień, jak i podczas uroczystości czy imprez. Miłośnicy azjatyckiej kuchni spierają się też, gdzie można dostać najlepsze sushi w Bydgoszczy lub innym mieście. Wystrój oraz oferta restauracji często nawiązuje do japońskiej kultury i gościnności. Wiele z nich przyciąga klientów swoim wyjątkowym designem, profesjonalną obsługą oraz oryginalnym podejściem do serwowania sushi, które jest nie tylko smaczne, ale też pięknie prezentuje się na talerzu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana