Jakie wypieki można uzyskać z pomocą mąki orkiszowej?
Orkisz to zyskująca na popularności starożytna odmiana pszenicy uprawiana od tysięcy lat. Ma wysoką zawartość błonnika i białka, a także wiele walorów zdrowotnych. Uzyskana z niego mąka może być z powodzeniem stosowana do różnego rodzaju wypieków. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat mąki orkiszowej i jej zastosowania, zapraszamy do lektury.
Zalety mąki orkiszowej
Mąką orkiszowa to bez wątpienia ciekawa propozycja dla osób, która z różnych powodów pragną ograniczyć lub całkowicie zrezygnować ze spożywania pszenicy. Przede wszystkim mąka orkiszowa ma więcej właściwości odżywczych od mąki pszennej. Zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jak również błonnik, witaminy z grupy B oraz minerały. Co więcej, mimo iż zawiera ona gluten, to jest on łatwiej przyswajalny od glutenu zawartego w pszenicy. Jest tez zdecydowanie mniej alergizujący od pszenicznego. Z tego względu nawet osoby ze złą tolerancją glutenu mogą rozważyć spożywanie orkiszu.
Na rynku spotkać możemy różne rodzaje mąki orkiszowej, co związane jest ze stopniem jej przemiału. Wyróżniamy więc tutaj mąkę orkiszową białą, mąkę typu graham i mąkę razową, z których możemy wykonywać różnego typu wypieki. Szeroki wybór mąk orkiszowych znajdziemy na przykład w sklepie z produktami orkiszowymi Diogra.
Zastosowanie mąki orkiszowej w wypiekach
Mąkę orkiszową możemy wykorzystać w wielu przepisach na wypieki. Popularnym przykładem jej wykorzystania jest na przykład chleb orkiszowy, który jest ceniony ze względu na swój orzechowy smak. Możemy go zakupić w piekarniach lub wykonać samodzielnie z mąki orkiszowej razowej. Inną propozycją wypieków na bazie mąki orkiszowej są różnego rodzaju ciasta, jak jabłecznik czy inne ciasta z owocami sezonowymi. Tego rodzaju ciasta w zależności od naszych upodobań możemy wykonać na bazie białej lub pełnoziarnistej mąki orkiszowej.
Świetnym pomysłem będą także muffiny z mąki orkiszowej na śniadanie lub podwieczorek. Możemy upiec także kruche ciasteczka orkiszowe lub ciasto z rabarbarem. Jeszcze innym pomysłem na wykorzystanie mąki orkiszowej będą chrupiące gofry orkiszowe. Bez względu na to, jakiego rodzaju wypieków szukasz, mąka orkiszowa może pomóc Ci stworzyć pyszne smakołyki, które wszyscy będą lubić.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana