Jakie tajemnice skrywa kuchnia hiszpańska? Przepisy!
![Jakie tajemnice skrywa kuchnia hiszpańska? Przepisy! Jakie tajemnice skrywa kuchnia hiszpańska? Przepisy!](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-273935-jakie-tajemnice-skrywa-kuchnia-hiszpanska-przepisy.jpg)
Hiszpania to kraj, który słynie z dań na bazie ryżu. Najpopularniejsza jest paella, która nierozerwalnie kojarzy się z kuchnią hiszpańską. W naszym artykule wyjaśniamy, czym się cechuje oraz podajemy przepis na potrawę hiszpańską. Czy poszczególnie regiony w Hiszpanii mają swoje sztandarowe dania? Jakie są powszechne potrawy? Odpowiadamy!
Czym się wyróżnia kuchnia hiszpańska?
Kuchnia hiszpańska to przede wszystkim świeże produkty. Są one uprawiane na Półwyspie Iberyjskim. Charakteryzuje się dużą ilością warzyw i owoców śródziemnomorskich. Ryby, owoce morza i przyprawy to podstawa. Lokalna oliwa z oliwek to tajemnica potraw hiszpańskich. Ze względu na region, w restauracjach hiszpańskich spotkasz następujące odmiany:
wschodnią – inspirowana kuchnią rzymską i arabską. Oliwki, ryż i owoce morza oraz szafran i migdały,
środkową – mięso królików i dziczyzna to podstawa, podobnie jak liny czy żaby. Groch, fasola, czosnek i kminek to inne produkty popularne dla tego rejonu,
północną – cechuje się dużą ilością ryb, owoców morza, serów i warzyw w rodzaju kapusty, fasoli, kukurydzy czy ziemniaków,
południową – ryż, papryka, pomidory, szafran i migdały decydują o smakach tego regionu. Gulasze czy mięsa z rożna również warto spróbować.
Poza tym nie można zapomnieć o kuchni Balearów. Opiera się ona na orzechach, wieprzowinie, warzywach i owocach. Stąd pochodzi ostra hiszpańska kiełbaska i majonez. Z kolei na Wyspach Kanaryjskich możesz zakosztować w rybach i owocach morza, kukurydzy i bananach, jak również w ziemniakach gotowanych w „mundurkach”. Jako deser podaje się tutaj krem z migdałami, cynamonem i żółtkami.
Jakie są popularne potrawy hiszpańskie?
Zdecydowanie najbardziej znanym jedzeniem hiszpańskim jest paella. Składa się z ryżu, kurczaka lub królika oraz warzyw. Ciekawostka: Pochodzi z Walencji i powstała w XV wieku. Początkowo spożywali ją tylko rolnicy. Dzisiaj przygotowuje się ją na specjalnych patelniach. W ten sposób serwuje się gotową potrawę. Dzięki szafranowi ma żółty kolor. Paella valenciana składa się z groszku, drobiu i mięsa królika. Paella marinera za to zawiera owoce morza.
Jamon iberico to wędzonka szynka, która pochodzi od hiszpańskiej świni. Jest długodojrzewająca. Jej proces dojrzewania trwa około 9 miesięcy – w niskiej temperaturze. Może być wykorzystywana do tapas (przystawek) czy jako danie główne. Wskazówka: Sekret tkwi w odpowiednim cięciu!
Tortilla to omlet z jajkiem i ziemniakami. Przesmaża się ziemniaki na patelni z oliwą. Zalewa się następnie jajeczną mieszanką. Dodaje się również cebulę, kiełbaskę chorizo, szczypiorek i paprykę.
Gazpacho stanowi za to zupę pomidorową przyrządzaną na zimno. Poza pomidorami do składników zaliczają się: papryka, ogórek, cebula, czerstwy chleb.
Kuchnia hiszpańska: przepis na paellę z kurczakiem!
Do najpopularniejszych dań hiszpańskich zalicza się paella z kurczakiem. Składa się ona z: pałki z kurczaka, przyprawy, ryżu długoziarnistego lub specjalnego (200 gramów), rosołu z kury (2 sztuki), ząbku czosnku, cebuli (2 sztuk), czerwonej papryki (2 sztuk), żółtej papryki, fasoli szparagowej (80 gramów), limonki, szafranu i oliwy z oliwek.
Przygotowanie: Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Pokrój w paski papryki. Rozdziel pomidory. Pozbądź się soku. Umyj mięso, osusz i posyp przyprawą do kurczaka. Po przesmażeniu pałek z kurczaka, odstaw je na bok. Przesmaż czosnek i cebulę. Dodaj warzywa. Smaż trochę i dodaj pomidory. Wsyp na patelnię ryż. Smaż przez kilka minut. Wlej wodę i dołącz kostki i szafran. Wymieszaj wszystko i zagotuj. Kostki powinny się rozpuścić. Dodaj warzywa i mięso. Przykryj patelnię i włóż do piekarnika. Nagrzej go do 180 stopni. Piecz przez 20 minut. Po wyjęciu polej sokiem z limonki. Możesz nią ozdobić danie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Krzysztof Monastyrski Usługi gastronomiczne
Catering woj. mazowieckie01-485 Warszawa, Uniejowska 6 lok. 6
-
Izabela Zając Cukiernia
Cukiernie, ciastkarnie woj. dolnośląskie50-369 Wrocław, Curie-Skłodowskiej 51