Jakie są owoce morza? Rodzaje i przepisy
Owoce morza to bogate źródło białka czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Na szczęście spotkać je można na polskim rynku gastronomicznym. Poniżej przedstawiamy właściwości oraz przepisy na owoce morza. Dowiedz się, jak przygotować makaron, paellę czy zupę. Odkryj ich rodzaje oraz sposoby przyrządzania. Miłej lektury!
Rodzaje owoców morza
Owocami morza są jadalne morskie:
małże – ostrygi i mule,
skorupiaki – krewetki, kraby i homary,
głowonogi – ośmiornice i kalmary.
W ostrygach znajduje się źródło witaminy B12, cynku i miedzi, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są także bogate w antyoksydanty. Natomiast małże świętego Jakuba zawierają fosfor, cynk i selen, jak również kwasy omega-3. Dużą zawartością wapnia cechuje się za to kałamarnica.
Poniżej znajdziesz przepisy na owoce morza.
Paella z owocami morza
Do składników na paellę z owocami morza zalicza się mieszanka blanszowanych czy mrożonych owoców. Dodatkowo możesz przygotować małże w muszlach i krewetki. Poza tym przygotuj:
oliwę – 2 łyżki (zamiennie: olej roślinny),
małe papryki – 3 sztuki (lub połowa dużej),
czosnek – 2 ząbki starte na tarce,
pomidor – 1 sztuka,
koncentrat pomidorowy – 1 łyżka.
W dodatku przydatne będą: słodka papryka (1 łyżeczka), wędzona papryka (pół łyżeczki), białe wino (½ szklanki), suchy ryż arborio, carnaroli lub calasparra. Dodaj 1 litr bulionu szafranowego.
Jak przygotować? Rozmroź owoce morza. Przygotuj krewetki w pancerzach i Black Tiger. Oderwij bisiory z małż. Usuń ciemne jelita u krewetek. Pokrój w małą kosteczkę paprykę. Sparz pomidora. Obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej oliwę lub olej. Dodaj paprykę i smaż. Przy tym mieszaj przez około 3-4 minuty. Dołącz czosnek i smaż przez 15 sekund. Dołącz pomidora i dopraw solą. Smaż przez 2 minuty. Dołącz koncentrat pomidorowy oraz słodką i wędzoną paprykę. Wlej wino. Wymieszaj i zagotuj. Gotuj na większym ogniu przez około 3 minuty. Ilość sosu powinna się zmniejszyć o połowę. Dołącz ryż. Powoli mieszaj. Smaż przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień. Gotuj na umiarkowanym ogniu. Bez przykrycia – przez 8 minut. Dodaj owoce morza, krewetki, małże w muszlach i zmniejsz do minimum ogień. Przykryj patelnię folią aluminiową. Gotuj na najmniejszym ogniu przez 6 minut. Odstaw z ognia paellę. Pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2-3 minuty. Posyp szczypiorkiem i posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj z oliwą extra vergine i startym czosnkiem. Podawaj z cytryną.
Makaron z owocami morza
Makaron z owocami morza wymaga przygotowania:
makaronu – 300 gramów,
owoców morza – mieszanki lub jednego rodzaju, 300 gramów,
2 sztuk cebul,
trochę natki pietruszki,
2 ząbków czosnku,
pół łyżeczki suszonego tymianku,
przypraw – soli i pieprzu,
odrobiny chili,
łyżki dobrego majonezu,
2 szczypt mielonej kurkumy,
5 łyżek oliwy.
Przygotowanie: Ugotuj al dente makaron. Wrzątek osól. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oliwie. Dołącz przeciśnięte przez praskę owoce morza, czosnek i pozostałe przyprawy. Smaż wszystko przez około 5 minut. Jeśli owoce morza są mrożone, smaż dłużej. Dodaj do sosu majonez i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj z gorącym makaronem. Spróbuj – w razie konieczności, dopraw do smaku.
Zupa z owocami morza
Zupę z owocami morza przyrządzisz z 2 polędwic z mintaja oraz dorsza, 100 gramów mrożonych owoców morza, 2 macek ośmiornicy i 1 opakowania krewetek. Dodaj 1 puszkę pomidorów, które powinny być pokrojone. Przygotuj 1 łyżkę kaparów, kostkę bulionową o smaku rybnym, 1 średnią cebulę i 1 łyżkę oliwy.
Przygotowanie posiłku jest bardzo proste. Zeszklij w garnku na oliwie wcześniej pokrojoną cebulkę. Wrzuć mrożone owoce morza i ryby. Zalej wodą. Dołącz kostkę rosołową. Odczekaj chwilę i dodaj pomidory z puszki i kapary. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Danie gotowe!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana