Jakie są owoce morza? Rodzaje i przepisy

Jakie są owoce morza? Rodzaje i przepisy

Owoce morza to bogate źródło białka czy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Na szczęście spotkać je można na polskim rynku gastronomicznym. Poniżej przedstawiamy właściwości oraz przepisy na owoce morza. Dowiedz się, jak przygotować makaron, paellę czy zupę. Odkryj ich rodzaje oraz sposoby przyrządzania. Miłej lektury!

Rodzaje owoców morza

Owocami morza są jadalne morskie:

  • małże – ostrygi i mule,

  • skorupiaki – krewetki, kraby i homary,

  • głowonogi – ośmiornice i kalmary.

W ostrygach znajduje się źródło witaminy B12, cynku i miedzi, jak również nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są także bogate w antyoksydanty. Natomiast małże świętego Jakuba zawierają fosfor, cynk i selen, jak również kwasy omega-3. Dużą zawartością wapnia cechuje się za to kałamarnica.

Poniżej znajdziesz przepisy na owoce morza.

Paella z owocami morza

Do składników na paellę z owocami morza zalicza się mieszanka blanszowanych czy mrożonych owoców. Dodatkowo możesz przygotować małże w muszlach i krewetki. Poza tym przygotuj:

  • oliwę – 2 łyżki (zamiennie: olej roślinny),

  • małe papryki – 3 sztuki (lub połowa dużej),

  • czosnek – 2 ząbki starte na tarce,

  • pomidor – 1 sztuka,

  • koncentrat pomidorowy – 1 łyżka.

W dodatku przydatne będą: słodka papryka (1 łyżeczka), wędzona papryka (pół łyżeczki), białe wino (½ szklanki), suchy ryż arborio, carnaroli lub calasparra. Dodaj 1 litr bulionu szafranowego.

Jak przygotować? Rozmroź owoce morza. Przygotuj krewetki w pancerzach i Black Tiger. Oderwij bisiory z małż. Usuń ciemne jelita u krewetek. Pokrój w małą kosteczkę paprykę. Sparz pomidora. Obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Wlej oliwę lub olej. Dodaj paprykę i smaż. Przy tym mieszaj przez około 3-4 minuty. Dołącz czosnek i smaż przez 15 sekund. Dołącz pomidora i dopraw solą. Smaż przez 2 minuty. Dołącz koncentrat pomidorowy oraz słodką i wędzoną paprykę. Wlej wino. Wymieszaj i zagotuj. Gotuj na większym ogniu przez około 3 minuty. Ilość sosu powinna się zmniejszyć o połowę. Dołącz ryż. Powoli mieszaj. Smaż przez 2 minuty. Wlej gorący bulion. Wymieszaj i zagotuj. Zmniejsz ogień. Gotuj na umiarkowanym ogniu. Bez przykrycia – przez 8 minut. Dodaj owoce morza, krewetki, małże w muszlach i zmniejsz do minimum ogień. Przykryj patelnię folią aluminiową. Gotuj na najmniejszym ogniu przez 6 minut. Odstaw z ognia paellę. Pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2-3 minuty. Posyp szczypiorkiem i posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj z oliwą extra vergine i startym czosnkiem. Podawaj z cytryną.

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza wymaga przygotowania:

  • makaronu – 300 gramów,

  • owoców morza – mieszanki lub jednego rodzaju, 300 gramów,

  • 2 sztuk cebul,

  • trochę natki pietruszki,

  • 2 ząbków czosnku,

  • pół łyżeczki suszonego tymianku,

  • przypraw – soli i pieprzu,

  • odrobiny chili,

  • łyżki dobrego majonezu,

  • 2 szczypt mielonej kurkumy,

  • 5 łyżek oliwy.

Przygotowanie: Ugotuj al dente makaron. Wrzątek osól. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oliwie. Dołącz przeciśnięte przez praskę owoce morza, czosnek i pozostałe przyprawy. Smaż wszystko przez około 5 minut. Jeśli owoce morza są mrożone, smaż dłużej. Dodaj do sosu majonez i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj z gorącym makaronem. Spróbuj – w razie konieczności, dopraw do smaku.

Zupa z owocami morza

Zupę z owocami morza przyrządzisz z 2 polędwic z mintaja oraz dorsza, 100 gramów mrożonych owoców morza, 2 macek ośmiornicy i 1 opakowania krewetek. Dodaj 1 puszkę pomidorów, które powinny być pokrojone. Przygotuj 1 łyżkę kaparów, kostkę bulionową o smaku rybnym, 1 średnią cebulę i 1 łyżkę oliwy.

Przygotowanie posiłku jest bardzo proste. Zeszklij w garnku na oliwie wcześniej pokrojoną cebulkę. Wrzuć mrożone owoce morza i ryby. Zalej wodą. Dołącz kostkę rosołową. Odczekaj chwilę i dodaj pomidory z puszki i kapary. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Danie gotowe!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.