Jakie majonezy są najbardziej zdrowe?
Majonez jest popularnym sosem stosowanym jako dodatek do wielu dań, sałatek, kanapek oraz gotowanych jaj. Polacy spożywają go szczególnie dużo w okresie wielkanocnym. Trzeba jednak pamiętać, że jest to kaloryczny produkt, który ma wysoką zawartość tłuszczu. Jak wybrać odpowiedni? Które majonezy są najzdrowsze?
Czy warto sięgać po wegańskie majonezy?
Jeszcze jakiś czas temu wszyscy myśleliśmy, że połączenie oleju rzepakowego oraz żółtek jaj jest nierozerwalne, jeżeli chodzi o produkcję majonezu. Jednak wraz ze zmieniającym się potrzebami konsumentów i rosnącą świadomością na temat diety oraz jej wpływu na zdrowie i samopoczucie na rynku zaczęły pojawiać się zupełnie inne produkty, jeśli chodzi o skład. Mowa tutaj na przykład o majonezach bez jajek. Niektórzy konsumenci mają bowiem na nie alergię.
Ponadto coraz większą popularnością cieszą się też majonezy o obniżonej do minimum zawartości tłuszczu. Dzięki korzystaniu z takich sosów, zamiast tych tradycyjnych można zoptymalizować dzienną ilość spożywanych jajek i tłuszczów. Produkt będzie zatem odpowiedni między innymi dla osób cierpiących na choroby cywilizacyjne, takie jak otyłość, cukrzyca typu 2 czy miażdżyca, choć nie tylko.
A może majonez z obniżoną zawartością tłuszczu do 20%?
Kaloryczność majonezu sprawia, że osoby, które dbają o zdrową dietę, niechętnie po niego sięgają. Obecnie jednak producenci wychodzą naprzeciw oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów, więc w sklepach prawie każdy znajdzie coś dla siebie. O rozwinięcie tematu poprosiliśmy pracownika ze sklepu z roślinnymi majonezami Starck’s, który wyjaśnił:
- Zmiana tradycyjnego majonezu na ten z obniżoną zawartością tłuszczu do 20% to mała zmiana, która ma duże znaczenie, jeśli chodzi o dietę. Sos ma nie tylko mniej kalorii, ale również nie zawiera soi, grochu ani dodatków pochodzenia zwierzęcego, a jednocześnie nie odbiega smakiem od tradycyjnego majonezu. Nadaje się do wykorzystania w codziennym, a do tego mogą go używać również weganie i wegetarianie.
Podsumowując, majonez z obniżoną zawartością tłuszczu to produkt, który pozwala cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia. Jest znacznie mniej kaloryczny od klasycznego sosu, dlatego będzie doskonałym dodatkiem do śniadań czy kolacji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana