Jak zrobić domowe lody? Triki!
Domowe lody to świetny pomysł na deser. Nie musisz mieć do niej specjalnej maszyny – wystarczą tylko odpowiednie składniki i mikser, aby cieszyć się smakiem lodów śmietankowych, waniliowych czy truskawkowych. Dlatego poznaj gotowe przepisy i przygotuj je dla całej rodziny. Jak sprawić, aby lody były miękkie? Sprawdzamy!
Dobra śmietanka to podstawa dobrych lodów!
Chcesz przygotować własne lody? Do ubijania i tworzenia deserów potrzebna jest odpowiednia śmietanka. Przed zakupem sprawdź, czy na opakowaniu znajdują się hasła takie jak: tortowa, do deserów, do ubijania. Poza tym zwróć uwagę na zawartość tłuszczu. Powinna mieć co najmniej 30-36%. Nie powinna być kwaszona, a więc zawierać kultur bakteryjnych. Dobrze, aby była płynna – rzadka lub trochę gęstsza. O jej dobrej jakości świadczy brak dodatków.
Jak zrobić domowe lody?
Przepis na naturalne lody jest prosty. Przygotuj 60 gramów cukru, 200 mililitrów mleka oraz 400 mililitrów śmietanki 36%. W tym celu wlej śmietankę do garnka. Wsyp cukier i podgrzej, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Dodaj pozostałą część śmietanki i mleko. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub mikserem. Przełóż masę na lody do pojemnika i wsadź do zamrażalnika. Odczekaj 30 minut. Wyjmij ją i miksuj, aż otrzymasz puszystą konsystencję. Mroź przez około 4 godziny.
Domowe lody waniliowe
Lody kulki przygotujesz z cukru (90 gramów), cukru waniliowego (2 łyżeczek), mleka (300 mililitrów), słodkiej śmietany 30-36% (300 mililitrów), żółtka (5 sztuk), laski wanilii.
Wykonanie: Przetnij wzdłuż laskę wanilii. Wyciągnij ziarenka. Wlej mleko i słodką śmietanę (200 mililitrów) do garnka. Dodaj laskę wanilii z ziarenkami i zagotuj. Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Powinieneś otrzymać jasną i puszystą masę. Mleko wyjmij z pieca i wyciągnij laskę wanilii. Wlej mleko do masy z jajek. Wymieszaj trzepaczką.
Przelej z powrotem do garnka całą masę. Podgrzej na małej mocy palnika. Wymieszaj łyżką. Masa powinna nieznacznie zgęstnieć. Pozostaw masę do ostygnięcia, a potem schłodź w lodówce.
Dalsze kroki:
ubij na sztywno śmietanę (100 gramów) i wmieszaj do chłodnej masy,
przelej masę do maszyny,
przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.
Zamiast maszyny, możesz przelać masę do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Wyciągnij później masę i zmiksuj. Kryształki lodów nie będą się wtedy tworzyć.
Lody truskawkowe z maszynki
Lody domowe truskawkowe przygotujesz z: truskawek (500 gramów), mleka (250 mililitrów), cukru (100 gramów), żółtka oraz śmietany kremówki (200 gramów).
Przygotowanie: Odmierz wszystkie składniki. Przebierz truskawki i umyj. Usuń szypułki i rozgnieć. Zrobisz to blenderem lub widelcem. Do przygotowania bitej śmietany oddziel żółtka od białek. Utrzyj z cukrem, aż uzyskasz gładką masę. Ubij śmietankę, a potem wszystko połącz z użyciem miksera. Miksuj przez 1-2 minuty. Przelej masę do maszynki do lodów. Postępuj zgodnie z instrukcją. Zwykle proces trwa 30 minut. Przełóż masę na lody truskawkowe do pojemnika, w którym przechowujesz żywność. Włóż na 60 minut do zamrażalnika. Gotowe lody truskawkowe podawaj bez lub z dodatkami.
Jak sprawić, aby domowe lody były miękkie?
Maszyna do lodów odpowiada za ich miękkość. Jednak można je także przygotować samodzielnie. W celu zapewnienia miękkości, masę wsadź do zamrażalnika. Co 30 minut wyjmuj ją i powtórz blendowanie masy. Pozbędziesz się dzięki temu kryształków lodu. Czas mrożenia lodów to około 3 godzin. Dlatego zblenduj masę około 6 razy. Po upływie tego czasu będzie miękka i puszysta.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana