Jak zrobić domowe lody? Triki!

Jak zrobić domowe lody? Triki!

Domowe lody to świetny pomysł na deser. Nie musisz mieć do niej specjalnej maszyny – wystarczą tylko odpowiednie składniki i mikser, aby cieszyć się smakiem lodów śmietankowych, waniliowych czy truskawkowych. Dlatego poznaj gotowe przepisy i przygotuj je dla całej rodziny. Jak sprawić, aby lody były miękkie? Sprawdzamy!

Dobra śmietanka to podstawa dobrych lodów!

Chcesz przygotować własne lody? Do ubijania i tworzenia deserów potrzebna jest odpowiednia śmietanka. Przed zakupem sprawdź, czy na opakowaniu znajdują się hasła takie jak: tortowa, do deserów, do ubijania. Poza tym zwróć uwagę na zawartość tłuszczu. Powinna mieć co najmniej 30-36%. Nie powinna być kwaszona, a więc zawierać kultur bakteryjnych. Dobrze, aby była płynna – rzadka lub trochę gęstsza. O jej dobrej jakości świadczy brak dodatków.

Jak zrobić domowe lody?

Przepis na naturalne lody jest prosty. Przygotuj 60 gramów cukru, 200 mililitrów mleka oraz 400 mililitrów śmietanki 36%. W tym celu wlej śmietankę do garnka. Wsyp cukier i podgrzej, aż się rozpuści. Zdejmij z ognia. Dodaj pozostałą część śmietanki i mleko. Wymieszaj wszystko trzepaczką lub mikserem. Przełóż masę na lody do pojemnika i wsadź do zamrażalnika. Odczekaj 30 minut. Wyjmij ją i miksuj, aż otrzymasz puszystą konsystencję. Mroź przez około 4 godziny.

Domowe lody waniliowe

Lody kulki przygotujesz z cukru (90 gramów), cukru waniliowego (2 łyżeczek), mleka (300 mililitrów), słodkiej śmietany 30-36% (300 mililitrów), żółtka (5 sztuk), laski wanilii.

Wykonanie: Przetnij wzdłuż laskę wanilii. Wyciągnij ziarenka. Wlej mleko i słodką śmietanę (200 mililitrów) do garnka. Dodaj laskę wanilii z ziarenkami i zagotuj. Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Powinieneś otrzymać jasną i puszystą masę. Mleko wyjmij z pieca i wyciągnij laskę wanilii. Wlej mleko do masy z jajek. Wymieszaj trzepaczką.

Przelej z powrotem do garnka całą masę. Podgrzej na małej mocy palnika. Wymieszaj łyżką. Masa powinna nieznacznie zgęstnieć. Pozostaw masę do ostygnięcia, a potem schłodź w lodówce.

Dalsze kroki:

  1. ubij na sztywno śmietanę (100 gramów) i wmieszaj do chłodnej masy,

  2. przelej masę do maszyny,

  3. przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażarki na około 2 godziny.

Zamiast maszyny, możesz przelać masę do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Wyciągnij później masę i zmiksuj. Kryształki lodów nie będą się wtedy tworzyć.

Lody truskawkowe z maszynki

Lody domowe truskawkowe przygotujesz z: truskawek (500 gramów), mleka (250 mililitrów), cukru (100 gramów), żółtka oraz śmietany kremówki (200 gramów).

Przygotowanie: Odmierz wszystkie składniki. Przebierz truskawki i umyj. Usuń szypułki i rozgnieć. Zrobisz to blenderem lub widelcem. Do przygotowania bitej śmietany oddziel żółtka od białek. Utrzyj z cukrem, aż uzyskasz gładką masę. Ubij śmietankę, a potem wszystko połącz z użyciem miksera. Miksuj przez 1-2 minuty. Przelej masę do maszynki do lodów. Postępuj zgodnie z instrukcją. Zwykle proces trwa 30 minut. Przełóż masę na lody truskawkowe do pojemnika, w którym przechowujesz żywność. Włóż na 60 minut do zamrażalnika. Gotowe lody truskawkowe podawaj bez lub z dodatkami.

Jak sprawić, aby domowe lody były miękkie?

Maszyna do lodów odpowiada za ich miękkość. Jednak można je także przygotować samodzielnie. W celu zapewnienia miękkości, masę wsadź do zamrażalnika. Co 30 minut wyjmuj ją i powtórz blendowanie masy. Pozbędziesz się dzięki temu kryształków lodu. Czas mrożenia lodów to około 3 godzin. Dlatego zblenduj masę około 6 razy. Po upływie tego czasu będzie miękka i puszysta.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.