Jak się robi pierogi? Poznaj ich rodzaje!
Ruskie, z kapustą i grzybami lub na słodko – propozycji na dania z pierogami jest wiele. Z jagodami, z serem czy pierogi leniwe – poznaj ich rodzaje. Zapoznaj się z propozycjami z całego świata. W naszym artykule opisujemy ich rodzaje oraz wyjaśniamy, jak przygotować do nich ciasto. Sprawdź, jak je właściwie wykonać!
Jakie są rodzaje pierogów?
Pierogi ze słonym nadzieniem zwykle serwowane są na gorąco. Sprawdzają się na obiad lub kolację. Natomiast ze słodkim nadzieniem podaje się je na zimno. Mogą być zamiennikiem deseru. Do najpopularniejszych należą:
pierogi ruskie,
pierogi z mięsem,
pierogi z kapusty z grzybami,
pierogi z serem.
Występują również w formie regionalnej. Warto w tym celu poznać różne odmiany. Pielmieni na przykład to przysmak kuchni rosyjskiej. Stanowią małe pierożki z nadzieniem z surowego mięsa. Podaje się je z niewielką ilością masła i wołowego rosołu.
Chinkali to za to duże kołduny, które są wypełnione zupą oraz surową baraniną. Stanowią tradycyjne danie kuchni kaukaskiej, szczególnie gruzińskiej. Na Litwie za to występują w formie kołdunów. Ciasto jest tworzone z wody, jaj, mąki pszennej i nieznacznej ilości masła.
Na farsz składa się surowa i siekana baranina razem z baranim tłuszczem. Doprawia się go czosnkiem czy jałowcem. Dobrze, aby gotowały się w rosole. Z kolei w kuchni włoskiej popularne są ravioli i tortellini. W kuchni azjatyckiej można za to posmakować chińskich dim sum i won ton, koreańskich mandu czy japońskich gyoza. Nie można również zapomnieć o ukraińskich pierożkach, meksykańskich czy calzone z kurczakiem.
Jak przygotować ciasto na pierogi?
Najprościej będzie wybrać się do pobliskiej pierogarni. Jeśli chodzi o składniki, to są to:
olej – 120 mililitrów,
sól – 1 łyżeczka,
mąka pszenna – 1 kilogram i do posypywania stolnicy,
gorąca woda – 400 mililitrów.
Przygotowanie pierogów: Połącz mąkę z solą i olejem. Mieszaj z mikserem z hakiem bądź ręcznie na stolnicy. Dodaj gorącą wodę. Uformuj gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką. Zostaw na 10-15 minut. Wałkuj i nadziewaj farszem.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami wykonasz dzięki 1 szklance mąki pszennej oraz 1 ¼ szklanki gorącej oraz przegotowanej wody. Natomiast farsz zrobisz z 2 czerwonych cebul, 1 kilograma kiszonej kapusty oraz 50 gramów suszonych grzybów. Poza tym potrzebna Ci będzie słodka marchewka, 2 łyżki oleju oraz przyprawy (zielony pieprz i sól kamienna).
Przygotowanie farszu: Umyj suszone grzyby. Zalej wodą. Pozostaw tak na noc. Potem gotuj je, aż zmiękną. Wykorzystaj wodę po nich do zrobienia zupy grzybowej. Pokrój obraną cebulę w kostkę. Podsmaż na oleju, a kiszoną kapustę zalej wodą. Dołącz startą marchewkę. Gotuj, aż wszystko będzie miękkie. Odcedź. Kapustę, marchewkę, cebulę i grzyby rozdrobnij w maszynce do mielenia. Przypraw solą i pieprzem.
Przygotowanie ciasta na pierogi: Dodaj do mąki pszennej gorącą wodę i olej. Wyrabiaj energicznie ciasto. Nie powinno się ono kleić. Potem podziel na części powstałą masę. Rozwałkuj cienko. Czystą ściereczką przykryj resztę. Zrób kółka w rozwałkowanym cieście. Zastosuj szklankę lub filiżankę. Połóż na środku ich farsz. Złóż pieróg na pół. Sklej jego brzegi. Nie powinny się rozklejać podczas gotowania. Następnie włóż je do garnka z osoloną, wrzącą wodą. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką. Gotuj przez około 3-4 minuty po wypłynięciu na wierzch. Wyjmij je łyżką cedzakową. Wskazówka: Podsmaż je na maśle bądź oleju z cebulką, aby dodać smaku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana