Jak odróżnić ser owczy od koziego?

Wielu smakoszy na świecie ceni sobie wyjątkowe sery kozie i owcze. Co ciekawe, owce i kozy uważane są za najstarsze udomowione zwierzęta, które w Mezopotamii były hodowane nawet ponad 10 tysięcy lat temu. Warto zatem bliżej przyjrzeć się tym niezwykłym produktom, które przypadną do gustu nie tylko miłośnikom intensywnych smaków, ale również tym, którzy cenią produkty o wysokich walorach odżywczych.
Różnice w wartościach odżywczych
Mleko kozie i owcze należą do produktów o bardzo wysokich walorach odżywczych, znacząco przewyższających mleko krowie. Mleko kozie wyróżnia się bardzo wysoką zawartością kazeiny oraz tauryny, dzięki czemu jest bardzo cenione przez sportowców. Natomiast w mleku owczym znajdziemy dużo leucyny, lizyny i waliny. Sery z mleka owczego dostarczają więcej tłuszczów, ale nie należy się ich obawiać, gdyż są to przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo korzystne dla zdrowia. Sery owcze zawierają także naprawdę solidną dawkę wapnia. Mleko kozie jest mniej tłuste, ale cechuje go za to korzystniejsza proporcja kwasów omega-6 do omega-3.
Przeczytaj również: Jakie wartości odżywcze ma ser kozi?
Charakterystyczne nuty smakowe
Ser kozi ma smak, który najczęściej opisywany jest jako ostry i cierpki, tym silniejszy, im ser jest bardziej dojrzały. Oczywiście, sery kozie mogą mieć również łagodniejszy smak, jednak wciąż będzie on zauważalnie intensywniejszy od smaku serów krowich. Sery produkowane z mleka owczego charakteryzują się ciekawym, wyrazistym smakiem. Smak ten jest charakteryzowany jako dość ostry, lecz wciąż łagodniejszy od koziego. Gdy kupujemy ser, warto dokładnie przeczytać skład, aby upewnić się, że do produkcji nie zastosowano konserwantów, stabilizatorów czy wzmacniaczy smaku. Produkty wysokiej jakości można zakupić m.in. w sklepie Spiżarnia Babci Józi.
Wizualne różnice pomiędzy serem kozim a owczym
Sery kozie i owcze często można rozpoznać po ich wyglądzie i teksturze. Sery kozie mają zazwyczaj jaśniejszą barwę, delikatniejszą teksturę i mniejsze oczka niż sery owcze. Ponadto sery owcze mogą być bardziej elastyczne i sprężyste niż sery kozie, które zazwyczaj są bardzo kruche. Wiedza o różnicach między serami z mleka owczego i koziego pozwala docenić ich niezwykłą różnorodność smakową oraz wartości odżywcze. Wybierając odpowiedni ser dla siebie, warto eksperymentować z produktami, aby znaleźć swój ulubiony smak i móc cieszyć się smacznymi i zdrowymi potrawami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana