Jak doprawić domową kiełbasę?
Przygotowując swojską, domową kiełbasę możemy zdecydować się na mieszanki przyprawowe lub samodzielnie komponować zioła i przyprawy. Wybór przypraw zależy w dużej mierze od preferencji smakowych wytwarzającego i konkretnego przepisu. Jednak niektóre przyprawy powtarzają się w niemal każdym przepisie, niezależnie od regionu.
Zestaw, który znajdziesz w niemal każdej mieszance przyprawowej do kiełbas
Oprócz soli, także soli peklowej, w niemal każdej polskiej kiełbasie znajdziemy czosnek i pieprz. Obie te zdrowe przyprawy mają wpływ nie tylko na smak, ale i na trwałość wyrobu. Czosnek ma właściwości antybakteryjne, a pieprz ma właściwości przeciwutleniające, które pomagają w zachowaniu świeżości mięsa. Taką mieszankę przyprawową znajdziemy w niemal każdym przepisie na kiełbasę. Różnią się one głównie proporcjami, w jakich występują te składniki lub ich odmianami. Na przykład niektórzy polecają dodanie do kiełbasy czosnku świeżego, inni preferują suszony. Z kolei między innymi regionalna kiełbasa lisiecka wytwarzana jest z dodatkiem białego, a nie popularniejszego czarnego, pieprzu. Te przyprawy znaleźć można także w gotowych mieszankach przyprawowych do wyrobu kiełbas wytwarzanych przez wiele firm. Przykładem firmy, która oferuje mieszanki do kiełbas jest producent mieszanek przyprawowych Polsmaki.
Przeczytaj również: Mieszanki przypraw polecane na grilla
Przyprawy i zioła nadające kiełbasie smaku
Bardzo popularna w mieszankach przyprawowych do kiełbas jest suszona, mielona papryka. Nadaje ona kiełbasie nie tylko smaku, ale i ładnego, apetycznego koloru. Może występować w różnych wersjach, w tym słodkiej, ostrej lub wędzonej. Warto dodać, że bez słodkiej papryki nie można zrobić prawdziwego hiszpańskiego chorizo. Do kiełbas polskich i niemieckich czasem dodawany jest także kminek, który daje charakterystyczny, lekko słodki posmak. W wielu przepisach znajdujemy także niekiedy przyprawy takie jak: kolendra, gorczyca, majeranek, gałka muszkatołowa, goździki, tymianek i szafran. W mieszankach przyprawowych można znaleźć dodatki, zioła i przyprawy takie jak cebula, cukier, papryczki chili, suszone pomidory, suszone grzyby, suszony seler naciowy. Wszystko zależy od potrzeb kupującego i fantazji producenta mieszanek przyprawowych. Do kiełbas z dziczyzny, zwłaszcza dzika, bardzo często polecany jest jałowiec.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana