Gdzie hurtowo zaopatrywać się w mięso wołowe?
Wołowina to mięso oferujące bogactwo smaku, a przy tym zawierające wiele istotnych składników odżywczych. Wśród najbardziej cenionych znajduje się polędwica i udziec, w tym ligawa oraz zrazowa górna i dolna, a także antrykot oraz rostbef. Popularny jest również szponder, a także łopatka oraz karkówka. Jest ona kupowana zarówno na tradycyjne potrawy takie jak zrazy czy bitki, ale również chętnie wybierana przez młodszych burgery lub steki.
Dlaczego warto wybierać mięso wołowe?
Mięso wołowe pochodzi ze sztuk dorosłych, które są specjalnie w tym celu hodowane. Za bardziej delikatne uchodzi cielęcina, którą otrzymuje się ze zwierząt, które nie ukończyły 6 miesięcy. Do najważniejszych cech wołowiny należy wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka, niewiele tłuszczu śródmięśniowego oraz duża ilość żelaza. W mięsie wołowym można też znaleźć witaminy z grupy B, a więc tiaminę (B1), ryboflawinę (B2), niacynę (B3), pirydoksynę (B6), kwas foliowy (B9) oraz kobalaminę (B12). Jest w nim także sporo witaminy A, E oraz D, a ponadto stosunkowo dużo składników mineralnych – magnezu, potasu, fosforu, jak również cynku, wapnia i sodu. Jako chude i bardzo smakowite wołowe jest kupowane na rosoły i wywary, pieczenie (w grę wchodzi tu m.in. karkówka, rostbratel, ligawa czy polędwica) oraz bitki, zrazy zwijane, rolady lub steki. Wołowina to także gulasze oraz wędliny – np. szynka wołowa, wędzonki czy kiełbasy. Odbiorcy wołowiny muszą jednak zagwarantować sobie terminowe dostawy surowca dobrej jakości, korzystając z pomocy specjalistycznych firm zajmujących się sprzedażą mięsa. W Małopolsce szeroką ofertę hurtową przedstawia firma Anto-Leo z siedzibą w Chmielniku.
W jakiej formie dostępne jest mięso wołowe i kto może je odbierać?
Mięso wołowe jest oferowane w postaci półtusz i ćwiartek wołowych. Sprzedawane są także podroby wołowe. Produkty tego rodzaju trafiają zwykle do hurtowni mięsa zaopatrujących sklepy oraz lokale gastronomiczne i firmy cateringowe lub oferujące diety pudełkowe, a także do zakładów masarskich oraz wytwórców dań gotowych i przetwórni. Wołowina najwyższej jakości jest dostępna w przedsiębiorstwie Anto-Leo z siedzibą w Chmielniku, która zajmuje się skupem bydła rzeźnego – krów, byków, jałówek oraz cieląt, proponując niezwykle korzystne ceny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana