Do czego wykorzystywana jest mrożona ryba glazurowana?
Mrożona ryba glazurowana to produkt, który coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Dzięki współczesnym technikom głębokiego mrożenia po obróbce zachowuje ona większość walorów odżywczych i smakowych, stając się konkurentem ryb świeżych. Gdzie wykorzystuje się rybę glazurowaną?
Co to jest ryba glazurowana?
Ryba glazurowana to produkt spożywczy, który poddawany jest procesowi mrożenia oraz pokrywaniu cienką warstwą lodu, zwaną glazurą. Powstrzymuje to rozwój bakterii i pozwala dłużej zachować walory smakowe oraz teksturę mięsa ryby. Warstwę glazury można nakładać na różne artykuły, w tym kostki rybne mrożone, bloki czy porcje. Odbywa się to poprzez glazurowanie immersyjne lub natryskowe. Glazurowanie immersyjne polega na zanurzeniu zamrożonych filetów rybnych w wodzie o niskiej temperaturze, natomiast glazurowanie natryskowe przebiega przy zastosowaniu specjalnych maszyn do glazurowania, które rozpylają wodę na zamrożone ryby.
Przeczytaj również: Do czego można wykorzystać kulki mozzarelli?
Zastosowania mrożonej ryby glazurowanej
Mrożona ryba glazurowana znajduje zastosowanie zarówno w kuchni domowej, jak i profesjonalnej. Jest ona wykorzystywana do przygotowania różnego rodzaju potraw, w tym między innymi dań obiadowych, przekąsek, sałatek, zup czy zapiekanek. Można ją smażyć, piec lub gotować. Ryba glazurowana podana w formie panierowanych kostek, paluszków czy burgerów to ulubione danie wielu dzieci. Doskonale sprawdza się również jako składnik sushi, gdyż jej struktura oraz walory smakowe są zbliżone do ryby świeżej. W związku z tym, że jest mrożona, może być przechowywana przez dłuższy czas niż ryba świeża – podkreśla pracownik firmy Sulmin, będącej producentem mrożonek rybnych.
Główną przewagą mrożonej ryby glazurowanej nad rybą świeżą jest jej dostępność oraz łatwość przechowywania. Ryba świeża musi być spożyta w krótkim czasie, gdyż w przeciwnym razie może stracić swoje wartości odżywcze oraz walory smakowe lub nawet zepsuć się i stać się przyczyną zatrucia. Mrożona ryba glazurowana pozwala na uniknięcie tego problemu oraz daje możliwość korzystania z tego produktu także wtedy, gdy dostęp do świeżych ryb jest utrudniony, na przykład zimą. Na rybach glazurowanych często bazują bary i restauracje, które mają w swej karcie dania rybne. Duże mrożone bloki rybne są łatwe do przechowywania, stanowią doskonały zapas dla stołówek. Z kolei ryba glazurowana w formie kostek czy burgerów jest często wykorzystywana do przyrządzania dań typu fast food, stanowiąc alternatywę dla mięsa wołowego czy drobiowego.
Przeczytaj również: Z czego robi się syrop klonowy?
Przeczytaj również: Liofilizacja jako przyszłość konserwacji żywności
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana