Do czego pasuje papryka słodka, a do czego ostra?

W profesjonalnych i domowych kuchniach królują różnego rodzaju przyprawy. To dzięki nim można wzbogacić smak oraz aromat przygotowywanych dań. Wśród rozmaitych produktów do wzbogacania smaku potraw na szczególną uwagę zasługuje zmielona papryka. Zwykle jest dostępna w dwóch wariantach – słodkim i ostrym. Zobacz, do jakich dań najlepiej pasuje każdy z nich.
Papryka słodka – właściwości i możliwości zastosowania w kuchni
Słodka papryka stanowi bogate źródło witaminy C, magnezu oraz likopenu. Te składniki wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mogą wspomagać m.in. pracę serca i układu krwionośnego. Słodka papryka jest też spożywana przez osoby, które myślą o profilaktyce przeciwnowotworowej. Wszystko dzięki temu, że jej w jej składzie znajdują się antyoksydanty. Warto więc korzystać z niej na zdrowie! Zmielona słodka papryka oferowana przez takie firmy, jak hurtownia ziół i przypraw FLORAMEX, wyróżnia się również doskonałym smakiem – takim, który podkreśla aromat wielu dań i dodaje im wielowymiarowości. Dlatego to jedna z najczęściej stosowanych przypraw, której absolutnie nie może zabraknąć w kuchni. Mielona papryka słodka znajduje powszechne zastosowanie w potrawach kuchni hiszpańskiej, meksykańskiej i włoskiej. Często dodaje się ją do fasolki po bretońsku i leczo. Posypuje się nią także grillowane ośmiornice i szaszłyki. Słodka papryka znakomicie podkreśla także smak i aromat rozmaitych mięs (np. wołowiny, drobiu, a także ryb). Nierzadko stosuje się ją także przy produkcji wędlin i kiełbas.
Przeczytaj również: Przysmaki Katalonii. Których z nich warto spróbować?
Co warto wiedzieć o przyprawach z ostrej papryki
Ostra papryka – podobnie jak jej słodka odmiana – zawiera składniki odznaczające się szeregiem właściwości prozdrowotnych. Także m.in. witaminę C. Dodatkowo w jej skład wchodzi także kapsaicyna. To składnik ceniony przez wiele osób z infekcjami górnych dróg oddechowych, a także odchudzających się. Składniki tej przyprawy, wspierają również prawidłowe krążenie krwi oraz… libido. Zmieloną ostrą paprykę dodaje się do różnych potraw. Jest to niezbędny składnik np. przy przyrządzaniu ryżu na ostro albo meksykańskiej potrawki z kurczakiem. Można nią także z powodzeniem posypać smażony makaron z chrupiącymi warzywami typu stir fry. Chili często służy do wzbogacania smaku rozmaitych zup i sosów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana