Dlaczego warto włączyć oliwę z oliwek do swojej diety?
Oliwa z oliwek jest zdrowym i wszechstronnym składnikiem diety stosowanym od wieków. Jest to produkt, który zajmuje szczególne miejsce w diecie śródziemnomorskiej, która jest znana z wielu korzyści zdrowotnych. Oliwa z oliwek to tłuszcz bogaty w przeciwutleniacze, co czyni ją niezbędnym elementem każdej zrównoważonej diety. Poznaj korzyści zdrowotne oliwy z oliwek i dowiedz się, jak włączyć ją do swojej diety.
Dlaczego warto korzystać z oliwy z oliwek?
O korzyściach płynących ze stosowania oliwy z oliwek w kuchni można by długo mówić. Wspomniany produkt jest przede wszystkim doskonałym źródłem tłuszczów jednonienasyconych, które zostały powiązane z obniżeniem ryzyka chorób układu krążenia. Ponadto zawiera silne przeciwutleniacze, takie jak polifenole i witamina E, które pomagają chronić przed uszkodzeniami oksydacyjnymi. Dodatkowo oliwa z oliwek ma wysoką zawartość kwasu oleinowego i kwasu tłuszczowego, który pomaga zmniejszyć stan zapalny w organizmie.
Badania wykazały, że jej regularne spożywanie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i poprawić ogólny stan zdrowia serca. W sklepach z oliwą z oliwek można znaleźć wiele produktów, które są godne uwagi. To uniwersalny tłuszcz, który sprawdzi się w wielu potrawach. Nadaje się między innymi do sałatek. Wyróżnia się łagodnym smakiem, więc będzie dobrze smakować zarówno w delikatnych, jak i nieco bardziej wyrazistych daniach.
Jaką oliwę z oliwek najlepiej wybrać?
Wiemy już, że oliwa z oliwek to produkt, który zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni. Ważne jest jednak, aby sięgać wyłącznie po wyroby najwyższej jakości. O to, jak je rozpoznać, zapytaliśmy specjalistę ze sklepu z produktami wegańskimi Oliwki etc, który wyjaśnił:
- Poszukując dobrej jakości oliwy z oliwek, warto wybierać tylko produkty oznaczone extra virgin. W praktyce oznacza to, że powstały w procesie mechanicznego tłoczenia na zimno, czyli temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni Celsjusza. Ponadto w naszym sklepie internetowym znajdują się wyłącznie oliwy produkowane ze świeżych i dojrzałych oliwek.
Oprócz omówionych przez naszego rozmówcę kwestii warto również wspomnieć o tym, że oliwę z oliwek najlepiej spożywać na zimno. Produkt w takiej formie pozwala na zachowanie wszystkich właściwości zdrowotnych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana