Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto sięgać po kiszonki?

Dlaczego warto sięgać po kiszonki?

Kiszonki to produkty roślinne fermentowane przez naturalnie występujące na ich powierzchni bakterie, najczęściej z rodzaju Lactobacillus. Proces ten odbywa się w warunkach beztlenowych i ma na celu przedłużenie trwałości produktów. Kiszonki są znane od lat i były spożywane przez wiele wcześniejszych pokoleń. Czy tradycja ta utrzymuje się tylko ze względu na smak opisywanych produktów czy też ich jedzenie niesie dodatkowe korzyści?

 

Jakie zalety ma jedzenie kiszonek?

 

Jako źródło probiotyków kiszonki wspomagają równowagę mikrobioty jelitowej, która ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz ogólnego stanu zdrowia. Nie bez znaczenia jest również zawartość prebiotyków w produktach fermentowanych, czyli substancji wspierających rozwój korzystnej flory jelitowej. Kolejnym ważnym aspektem okazuje się obniżony indeks glikemiczny kiszonych warzyw w porównaniu z ich surowymi odpowiednikami. Dzięki temu konsumpcja kiszonek może przyczynić się do stabilizacji poziomu cukru we krwi i zmniejszenia ryzyka wystąpienia insulinooporności oraz cukrzycy typu 2.

Przeczytaj również: Do czego pasuje pasta imbirowa i czosnkowa?

 

Dodatkowo, podczas procesu fermentacji, często dochodzi do syntezy witamin, takich jak C i te grupy B, które wspomagają układ nerwowy oraz odporność. Warto również wspomnieć o obecności substancji przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych w kiszonkach, takich jak kwas mlekowy czy glukozynolany. Kupując opisywane produkty, trzeba jedynie pamiętać, aby zwracać uwagę na to, żeby wybrane produkty były poddawane fermentacji w naturalny sposób. To gwarantuje firma VEGEPOL.

Przeczytaj również: Dlaczego warto pić kiszone soki?

 

Do jakich potraw pasują kiszonki?

 

Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, kiszonki stanowią doskonałe dodatki do licznych potraw. Nierzadko są też ich głównym składnikiem. Pierwszym klasycznym daniem, które kojarzy się z kiszonkami, jest tradycyjny polski bigos. Przyrządzony na bazie kiszonej kapusty i świeżych grzybów, cebuli oraz kawałków mięsa, stanowi świetne danie na zimowe dni. Ze wspomnianego składnika i marchwi można również przygotować zdrową sałatkę, która będzie doskonałym dodatkiem do potraw obiadowych czy kanapek. Wystarczy pokroić warzywa w cienkie paseczki, dodać świeżo posiekaną pietruszkę i odrobinę oleju lnianego.

Przeczytaj również: Smakowite Rozkosze Zdrowego Wyboru: Orzechy w Czekoladzie Bio jako Idealna Przekąska

 

Należy przy tym pamiętać, że fermentacji poddaje się nie tylko kapustę. Producent kiszonek może zaproponować również kiszone ogórki, które idealnie nadają się jako składnik surówek, dodatek kanapek oraz do ziemniaków. Warto również spróbować kiszonych rzodkiewki, papryki czy kalafiora również świetnie podkreślających charakter licznych dań i stanowiących doskonałe uzupełnienie obiadu czy kolacji.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.