Dlaczego warto sięgać po kiszonki?

Kiszonki to produkty roślinne fermentowane przez naturalnie występujące na ich powierzchni bakterie, najczęściej z rodzaju Lactobacillus. Proces ten odbywa się w warunkach beztlenowych i ma na celu przedłużenie trwałości produktów. Kiszonki są znane od lat i były spożywane przez wiele wcześniejszych pokoleń. Czy tradycja ta utrzymuje się tylko ze względu na smak opisywanych produktów czy też ich jedzenie niesie dodatkowe korzyści?
Jakie zalety ma jedzenie kiszonek?
Jako źródło probiotyków kiszonki wspomagają równowagę mikrobioty jelitowej, która ma kluczowe znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz ogólnego stanu zdrowia. Nie bez znaczenia jest również zawartość prebiotyków w produktach fermentowanych, czyli substancji wspierających rozwój korzystnej flory jelitowej. Kolejnym ważnym aspektem okazuje się obniżony indeks glikemiczny kiszonych warzyw w porównaniu z ich surowymi odpowiednikami. Dzięki temu konsumpcja kiszonek może przyczynić się do stabilizacji poziomu cukru we krwi i zmniejszenia ryzyka wystąpienia insulinooporności oraz cukrzycy typu 2.
Przeczytaj również: Do czego pasuje pasta imbirowa i czosnkowa?
Dodatkowo, podczas procesu fermentacji, często dochodzi do syntezy witamin, takich jak C i te grupy B, które wspomagają układ nerwowy oraz odporność. Warto również wspomnieć o obecności substancji przeciwnowotworowych i przeciwzapalnych w kiszonkach, takich jak kwas mlekowy czy glukozynolany. Kupując opisywane produkty, trzeba jedynie pamiętać, aby zwracać uwagę na to, żeby wybrane produkty były poddawane fermentacji w naturalny sposób. To gwarantuje firma VEGEPOL.
Przeczytaj również: Dlaczego warto pić kiszone soki?
Do jakich potraw pasują kiszonki?
Ze względu na swoje wyjątkowe walory smakowe, kiszonki stanowią doskonałe dodatki do licznych potraw. Nierzadko są też ich głównym składnikiem. Pierwszym klasycznym daniem, które kojarzy się z kiszonkami, jest tradycyjny polski bigos. Przyrządzony na bazie kiszonej kapusty i świeżych grzybów, cebuli oraz kawałków mięsa, stanowi świetne danie na zimowe dni. Ze wspomnianego składnika i marchwi można również przygotować zdrową sałatkę, która będzie doskonałym dodatkiem do potraw obiadowych czy kanapek. Wystarczy pokroić warzywa w cienkie paseczki, dodać świeżo posiekaną pietruszkę i odrobinę oleju lnianego.
Należy przy tym pamiętać, że fermentacji poddaje się nie tylko kapustę. Producent kiszonek może zaproponować również kiszone ogórki, które idealnie nadają się jako składnik surówek, dodatek kanapek oraz do ziemniaków. Warto również spróbować kiszonych rzodkiewki, papryki czy kalafiora również świetnie podkreślających charakter licznych dań i stanowiących doskonałe uzupełnienie obiadu czy kolacji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana