Dlaczego warto pić kiszone soki?
Kiszenie to proces, który od wieków był wykorzystywany do konserwowania żywności. Dzięki niemu powstają produkty takie jak kiszona kapusta czy ogórki. Ale czy zastanawialiście się kiedyś nad kiszoną wersją ulubionych soków owocowych i warzywnych? Fermentowane napoje od dawna są doceniane przez mieszkańców różnych kultur, a w ostatnich latach zyskują również coraz większą popularność w Polsce.
Dlaczego kiszenie jest ważne dla zdrowia?
Jednym z głównych powodów, dla których warto wybrać fermentowane napoje, jest obecność żywych kultur bakterii probiotycznych. Probiotyki to pozytywnie działające na nasz organizm mikroorganizmy, które wspierają pracę układu pokarmowego. To dzięki nim proces kiszenia zachodzi - bakterie fermentacji mlekowej zamieniają glukozę na kwas mlekowy.
Przeczytaj również: Dlaczego warto sięgać po kiszonki?
Spożywanie probiotyków ma wiele zalet zdrowotnych, takich jak pobudzenie układu odpornościowego czy stymulowanie systemów trawiennych. Kiszone soki są więc dla nas naturalnym, łatwo przyswajalnym źródłem tych cennych dla zdrowia składników.
Zmniejszenie zawartości cukru w sokach
Większość spożywanych przez nas soków jest wysoko przetworzona i zawiera duże ilości dodanego cukru. W efekcie regularne picie takich napojów może prowadzić do nadwagi, próchnicy zębów czy nawet cukrzycy typu 2. Kiszone soki natomiast, dzięki procesowi fermentacji, mają znacznie mniejszą zawartość cukru. Zamiast tego, napoje te obfitują w kwas mlekowy, który ma korzystny wpływ na pracę naszego układu trawiennego oraz hamuje rozwój szkodliwej mikroflory.
Dobre źródło witamin i minerałów
Fermentacja pozwala zachować wiele witamin i minerałów występujących w owocach i warzywach, a nawet zwiększa ich biodostępność. W związku z tym kiszone soki są doskonałym źródłem cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, których często brakuje nam np. podczas chłodnych miesięcy.
Kiszone napoje mogą pomóc poprawić trawienie oraz wchłanianie składników odżywczych z innych spożywanych przez nas produktów. Wszystko to za sprawą obecnych w nich bakterii probiotycznych oraz kwasów organicznych, które stymulują pracę układu pokarmowego. Dzięki temu spożywanie kiszonych soków ma korzystny wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie. Jeśli chcemy spróbować kiszonych soków wysokiej jakości, warto zapoznać się z ofertą producenta kiszonek i kwaszonek firmą Zakiszony.
Kiszone soki to naturalne źródło wielu korzyści zdrowotnych - od wsparcia dla układu pokarmowego i odpornościowego, przez działanie antyoksydacyjne, po lepszą przyswajalność składników odżywczych i wspomaganie pracy mózgu. Nie dziwi więc fakt, że powoli zyskują na popularności i stają się coraz częściej wybierane przez osoby dbające o zdrowe nawyki żywieniowe.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana