Artykuł sponsorowany

Czy wiesz jaka jest historia ogórków kiszonych?

Czy wiesz jaka jest historia ogórków kiszonych?

Kiszenie to popularny sposób obróbki warzyw oraz owoców, znany od tysięcy lat. Sam proces kiszenia opiera się na naturalnej fermentacji, do której dochodzi w warunkach beztlenowych. W jej trakcie bakterie kwasu mlekowego nadają kiszonym produktom specyficzny kwaśny smak i aromat. Kisić można niemal wszystkie warzywa, w tym tak popularne ogórki. Sprawdźmy jednak, kto wpadł na pomysł kiszenia ogórków i do jakich dań są one wykorzystywane?

Skąd wywodzą się kiszone ogórki?

Historia ogórków kiszonych ma ponad dwa tysiące lat. Choć ten warzywny rarytas kojarzony jest głównie z kuchnią wschodnioeuropejską, m.in. Polską, Ukraińską, a także Rosyjską, to wzmianki o nim pojawiają się już w przekazach z Mezopotamii, Babilonu, a nawet starożytnego Egiptu, Rzymu i Grecji. Poza właściwościami smakowymi, jakie kiszonym ogórkom nadają przyprawy, np. czosnek, koperek czy liście chrzanu, kiszone ogórki są bogatym źródłem witamin, które wspierają odporność naszego organizmu.

Przeczytaj również: Do czego wykorzystywana jest mrożona ryba glazurowana?

Jak zatem widać, kiszenie ogórków można zaliczyć do jednej z polskich tradycji kulinarnych, a przetwórnia warzyw i owoców La Vita podtrzymuje ją, dostarczając klientom produkty wysokiej jakości. Oferowane przetwory zawierają bogactwo witamin i mikroelementów, będących podstawą odporności ludzkiego organizmu. Poza tym charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem, a wszystko za sprawą oryginalnych receptur, według których powstają. Co istotne w przetworach tych nie znajdziemy sztucznych dodatków. Nic więc dziwnego, że kiszone ogórki to baza dla wielu pysznych i zdrowych potraw.

Przeczytaj również: Jakie korzyści zdrowotne mają ogórki kiszone?

W jakich daniach znajdziemy kiszone ogórki?

Ogórki kiszone cechują się niską zawartością cukrów oraz wysokim poziomem błonnika. Dzięki temu zaliczane są do produktów zdrowej kuchni. Ich kulinarne zastosowanie obejmuje więc niemal wszystkie rodzaje potraw. Ogórki kiszone znajdziemy zatem w wielu tradycyjnych oraz nowoczesnych sałatkach, kompozycjach surówkowych, podawanych do obiadu, czy kultowych zupach, bez których trudno wyobrazić sobie polską kuchnię. Można je również traktować jako pyszną przekąskę, zjadaną prosto ze słoika.

Przeczytaj również: Do czego można wykorzystać kulki mozzarelli?

O wyjątkowości smaku kiszonych ogórków decyduje kilka czynników. Najważniejszym jest oczywiście samo warzywo, które musi być starannie dobrane, ponieważ z dziesiątek odmian ogórków nie wszystkie są odpowiednie do kiszenia. Równie ważne są dodatki, np. czosnek, koper oraz inne przyprawy. Nie wolno również zapominać o zalewie solankowej, w której dochodzi do procesu fermentacji. Musi ona być oparta na soli i wodzie najwyższej jakości oraz zmieszanych w odpowiednich proporcjach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.