Czy mleko jest zdrowe? Sprawdzamy!

Spis treści
- Zalety spożywania mleka
- Jakie mleko wybrać: chude czy tłuste?
- Jakie wartości odżywcze ma mleko?
- Zamienniki mleka krowiego
Mleko to naturalny produkt żywieniowy człowieka, który towarzyszy mu od początków. Jest źródłem wielu składników odżywczych – dlatego już noworodki go spożywają. Czy również dorośli powinni go spożywać? Sprawdź korzyści z jego konsumpcji. Dowiedz się, które wybrać: chude czy tłuste? Dzięki naszemu artykułowi dowiesz się, jakie są jego rodzaje oraz właściwości.
Zalety spożywania mleka
Dzięki zawartości wapnia i witamin wzmacnia się kości. W zwykłym mleku UHT 3,2 znaleźć można co najmniej 120 miligramów wapnia na 100 gramów produktu. W danych serach jest go więcej. W ten sposób można się ochronić przed próchnicą. Białko z kolei przyczynia się do działania antybakteryjnego. Sprzężony kwas linolowy natomiast chroni przed nowotworami na przykład rakiem żołądka.
Przeczytaj również: Właściwości, zastosowanie i zalety mleka kokosowego odtłuszczonego
Jakie mleko wybrać: chude czy tłuste?
Antyoksydanty, a więc przeciwutleniacze to związki, które usuwają wolne rodniki z organizmu ludzi. Znajdują się one w tłuszczu mlekowym. Składa się z witamin A, E, D, fosfolipidów i koenzymu Q10. Kwas linolowy za to wpływa na regulację metabolizmu. Działa również zapobiegawczo na nabłonek dróg oddechowych. Co ciekawe, zmniejsza również liczbę ataków astmy u dzieci. PZH jednak poleca mleko i produkty mleczne pełnotłuste zastąpić obniżoną zawartością tłuszczu.
Jakie wartości odżywcze ma mleko?
Mleko i produkty mleczne są bezpieczne i korzystne dla zdrowia. Dzięki zawarciu wapnia wzmacnia kości. Odpowiada także za regulację pracy mięśni i serca. Jest również źródłem białka, potasu, cynku, magnezu oraz witamin A i B2. Czy wiesz, że jego 1 litr odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu na wapń?
Mleko składa się z:
-
aminokwasów egzogennych,
-
laktozy,
-
soli mineralnych,
-
witamin.
Ciekawostka: Składa się z aż 250 składników! Jeśli chodzi o skład procentowy to zawiera ponad 80% wody, ponad 12% suchej masy, powyżej 8% suchej masy beztłuszczowej, ponad 4% laktozy, ponad 3% tłuszczu i białka. 0,7% oznacza popiół.
Co ciekawe, wszystko zależy od gatunku krów. Składniki mineralne, jakie w nim występują to żelazo, miedź, chlor, potas, sód i wapń.
W przypadku witamin to są to: A, D, E, K, B1, B2, B6, B12 oraz PP. Składa się także z kwasu foliowego i pantotenowego, jak również choliny. Jak wynika z badań Instytutu Żywności i Żywienia, dzieci i młodzież dobrze, aby spożywały na co dzień 3-4 porcje mleka czy produktów mlecznych. Z kolei dorosłe powinny spożywać co najmniej 2 porcje. Za porcję uważa się 1 szklankę mleka, maślanki, kefiru czy gęstego jogurtu naturalnego czy 6 grubych plastrów sera białego.
Zamienniki mleka krowiego
Jeśli chodzi o produkty mleczne czy roślinne, warto znać również takie alternatywy jak:
-
mleko kozie – zawiera tłuszcz, białka i witaminy. Cechuje się właściwościami antybakteryjnymi. Rekomendowane przy przeziębieniach czy zapaleniu płuc,
-
mleko owcze – chociaż zdrowe, to jednak kaloryczne,
-
mleko migdałowe – składa się z cynku, magnezu oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych,
-
mleko bez laktozy – idealne dla osób, które nie tolerują mlecznego cukru. Wysoki stopień przetworzenia sprawia, że należy z nim uważać.
Poza tym wyróżnia się mleko sojowe, owsiane, ryżowe lub kokosowe. Mleko kokosowe odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Wzmacnia metabolizm czy umożliwia pozbycie się zbędnych kilogramów. Ryżowe za to sprawdzi się przy biegunkach. Do jego zalet zalicza się nieznaczna ilość kalorii. Owsiane składa się z błonnika i pozwala na odchudzanie. Rekomendowane jest w przypadku zwiększonego zagrożenia wystąpienia miażdżycy. Sojowe natomiast nie ma laktozy. Wyróżnia się niską zawartością tłuszczu. Wskazówka: Zwróć uwagę, czy nie jest dosładzane cukrem!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska
Mleko, produkty mleczne woj. małopolskie34-600 Limanowa, Starodworska 7