Czy jaja są zdrowe? Sprawdzamy!

Czy jaja są zdrowe? Sprawdzamy!

Spożywanie jaj ma swoje wady i zalety. Zastanawiasz się, czy są zdrowe? Poznaj ich wartości odżywcze. Ile mają kalorii jaja? Z czego się składają? Odpowiadamy w naszym artykule. Sprawdź, jaka jest zalecana ilość w tygodniu – czy jajka są zdrowe, dowiedz się z naszego artykułu! Przeczytaj nasz tekst i zdobądź cenną wiedzę!

Świeżość jaj i rodzaje

Wyróżnia się różne klasy jaj: świeże oznaczane są A, druga klasa – B a dla przemysłu – C. Oprócz jaj kurzych można podzielić je na przepiórcze czy strusie. Pierwsze składają się z mniejszej ilości tłuszczu niż kurze. Stosowane są w niektórych państwach przy leczeniu wrzodów żołądka, anemii, astmy oskrzelowej i cukrzycy. Co ciekawe, ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Niekiedy używany w trakcie odmładzających zabiegów czy pielęgnacji skóry. Z kolei strusie składają się z cholesterolu i kwasów tłuszczowych.

Zalety spożywania jaj – ile mają kalorii?

Świeżość jaj to podstawa. Są zdrowe, gdyż zawierają wiele składników pokarmowych. Białko, żelazo, witaminy (A, D, E, B2, B12) czy foliany to tylko niektóre z nich. Składają się również z choliny, luteiny, zeaksantyny czy bioaktywnych peptydów. Przy tym działają antyoksydacyjnie czy hipotensyjnie. Niestety zawierają także kwasy tłuszczowe nasycone i cholesterol. Odpowiadają w dodatku za zwiększenie rozmiarów cząsteczek LDL. Jeśli chodzi o jaja i kalorie, to najmniej ich ma jajko na miękko. W sytuacji, gdy masz do czynienia z porcją, która waży 60 gramów, będzie się to wiązać z około 88 kcal. Natomiast ugotowane jajko to już 93 kcal.

Jakie są wartości odżywcze jaj?

W skład jaj kurzych wchodzą:

  • woda – 80%,

  • ogólne białko – 11%,

  • węglowodany,

  • składniki mineralne – 0,4%.

Wartości odżywcze jaj wiążą się z zawarciem białka, witamin, śladowych pierwiastków i składników mineralnych. W białku i żółtku znajdują się białka. Z kolei w żółtku obecne są tłuszcze. Minerały można znaleźć w skorupce. Jeśli chodzi o wartość energetyczną białka i żółtka, to jest to 149 kcal w 100 gramach. Część białkowa wynosi 47 kcal a żółtkowa 351 kcal.

Jeśli chodzi o białka, to są one wiążące, transportujące witaminy czy strukturalne. Istnieje aż 40 typów. W przypadku tłuszczy kwasy tłuszczowe nasycone występują w 3,009 gramów na 100 gramów jaja kurzego. 3,810 gramów znajduje się kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Z kolei kwasy tłuszczowe wielonienasycone to zawartość około 1,364 gramów.

Głównym składnikiem żółtka są lipidy. Średnio jest to około 30% lipidów. Oznacza to powyżej 60% suchej masy. Znajdują się w nich:

  • triacylogicerole – zawierają kwas oleinowy i linolowy,

  • fosfolipidy,

  • sterole.

Aminokwasy występują w odpowiednich dla zdrowia proporcjach. Obejmują leucynę, metioninę oraz kwas glutaminowy czy kwas asparaginowy. Jeśli chodzi o składniki mineralne, to przede wszystkim: wapń, magnez, potas, sód, fosfor, siarka czy żelazo. W śladowej ilości za to znajdują się selen, jod, mangan i miedź. Witaminy są rozpuszczalne w tłuszczach i wodzie. Na wartość odżywczą jaj mają wpływ karotenoidy. Odpowiadają za odpowiednią barwę żółtka.

Jak dużo jajek można jeść w tygodniu?

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie około 10 sztuk jaj w tygodniu. Mieszczą się w przetworzonych produktach, a więc ciastach czy makaronach. Jak wynika z badań klinicznych, osoby zdrowe, jak i zagrożone ryzykiem chorób serca czy naczyń mogą spożywać jajka z pewnymi korzyściami. Jednak podstawę powinna stanowić ogólna i zdrowa dieta. Lepiej unikać nasyconych kwasów tłuszczowych. Przy tym warto wiedzieć, że statystycznie w Polsce zjada się około 160 jaj rocznie. We Francji czy we Włoszech jest to 215. Natomiast 1 mieszkaniec Meksyku zjada rocznie około 370 sztuk.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.