Artykuł sponsorowany

Czy grecka kuchnia jest zdrowa?

Czy grecka kuchnia jest zdrowa?

Grecka kuchnia to jeden z filarów śródziemnomorskiej diety, która cieszy się uznaniem jako jedna z najzdrowszych na świecie. Nic więc dziwnego, że greckie restauracje cieszą się w Polsce tak dużą popularnością. Bogata w owoce morza, oliwę z oliwek i rośliny strączkowe, oparta na prostych, naturalnych składnikach, grecka dieta może być smaczna, pożywna, a jednocześnie korzystna dla naszego organizmu.

Charakterystyka kuchni greckiej

Kuchnia grecka to jedna z najbardziej znanych i lubianych kuchni śródziemnomorskich. Charakteryzuje się ona bogatym smakiem i aromatem dzięki wykorzystaniu przeróżnych ziół, przypraw oraz świeżych składników, takich jak warzywa czy owoce. Jednymi z najczęściej stosowanych przypraw są między innymi oregano, bazylia, majeranek czy tymianek. Ważną rolę w kuchni greckiej odgrywają również drób i mięso, a także świeże ryby oraz owoce morza, które są niezwykle smaczne i bardzo zdrowe.

Charakterystycznym elementem kuchni greckiej są również przystawki mezedes, które stanowią mieszankę różnego rodzaju smakołyków, wśród których nie może zabraknąć fety, oliwek czy bakłażanów. Kuchnia grecka kojarzy się również z daniami takimi jak saganaki – smażony ser, gyros – pieczona wieprzowina podawana w cienkim placku pita, chtapodi psito – grillowana ośmiornica,  czy też moussaka – zapiekanka z bakłażanów i mielonego mięsa. Tego typu potrawy powinny znaleźć się w menu każdej dobrej greckiej restauracji. Ogólnie rzecz biorąc, kuchnia grecka to paleta przeróżnych smaków i aromatów, która znajduje wielu wielbicieli na całym świecie.

Najważniejsze walory zdrowotne

Kuchnia grecka może być uważana za jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Amerykańscy naukowcy potwierdzili również, że to właśnie Kreta cieszy się najniższym wskaźnikiem zachorowań na schorzenia układu krążenia, a jej mieszkańcy statystycznie żyją najdłużej spośród wszystkich Europejczyków. Głównym składnikiem ich diety są owoce, warzywa, świeże ryby i oliwa z oliwek. Dużo potraw jest przygotowywanych na parze lub grillowanych, co znacząco ogranicza liczbę używanych tłuszczów. Warto także zwrócić uwagę na jeden z głównych składników diety Greków, którym jest jogurt. Jogurt grecki ma małą zawartość tłuszczu, a jednocześnie jest bogaty w białka i wapń. Co więcej, bakterie, które znajdują się w takim jogurcie, mają pozytywny wpływ na trawienie. Kuchnia grecka oferuje dużą różnorodność potraw na bazie warzyw i owoców sezonowych, które są źródłem cennych witamin i przeciwutleniaczy.

Należy jednak pamiętać, że wiele dań w kuchni greckiej zawiera dużą dawkę soli, która może być szkodliwe dla osób zmagających się z chorobami układu sercowo-naczyniowego lub nadciśnieniem tętniczym. Należy również uważać na mięso czerwone, które stanowi istotny składnik niektórych dań. Ważną rolę w greckim stylu życia odgrywają także takie napoje jak kawa oraz wino, które jednak powinny być spożywane wyłącznie w ograniczonych ilościach. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę te ograniczenia, możemy w pełni korzystać z dobrodziejstw greckiej kuchni.

Czy kuchnia grecka jest tucząca?

Grecka kuchnia jest jedną z niewielu kuchni regionalnych, które nie opierają się na przesadnej dawce mięsa oraz tłuszczów. W greckich jadłospisach znajdziemy oczywiście również dania mięsne, lecz znacznie częściej natrafimy jednak na potrawy z ryb i owoców morza. Dlatego, gdy spojrzymy na grecką kuchnię z punktu widzenia zdrowotnego oraz kaloryczności, możemy stwierdzić jednoznacznie, że ta kuchnia nie powinna być uznawana za tuczącą. Warto mieć jednakże na uwadze, że w kuchni greckiej znajdują się również produkty mleczne, takie jak jogurty i ser feta, które mogą wpływać na kaloryczność posiłków. Nie zmienia to jednak faktu, że grecka kuchnia bazuje przede wszystkim na zdrowych tłuszczach, co może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Dietetycy są zgodni, że dieta oparta na kuchni greckiej może przyczynić się do zachowania dobrego stanu zdrowia oraz pomóc w walce z chorobami serca i nadwagą. Co więcej, kuchnia grecka składa się głównie z naturalnych i świeżych składników, co wpływa pozytywnie na jakość żywności oraz wartości odżywcze posiłków. Warto mieć to na uwadze, gdy wybieramy lokal gastronomiczny. Świeże składniki najwyższej jakości wykorzystywane są m.in. w restauracji Zorba w Gdańsku. Specjaliści przestrzegają jednocześnie, że konieczne jest przestrzeganie odpowiednich proporcji i ilości spożywanego jedzenia, aby utrzymać równowagę żywieniową. Jak zwykle kluczowy jest zatem umiar.

Co zamówić w greckiej restauracji?

Jak już zostało wspomniane, greckie dania pełne są pysznych, naturalnych składników, takich jak oliwa z oliwek, świeże zioła, ryby oraz warzywa. Potrawą, którą warto spróbować w greckiej restauracji, jest z pewnością psarosoupa, czyli lekka i aromatyczna zupa rybna. Ten smaczny i sycący przysmak jest traktowany przez Greków jako symbol zdrowia i witalności. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są między innymi świeże ryby (np. dorsz), warzywa (marchew, por, ziemniaki), kilka aromatycznych ziół oraz sok z cytryny. Zupa ta jest idealna jako przekąska lub lekki posiłek na lunch. Pobudza apetyt i dodaje energii.

Kolejnym daniem, które mogłoby znaleźć się na liście najzdrowszych dań kuchni greckiej, są smażone krewetki. Krewetki panierowane w dobrze doprawionej mące stanowią idealne połączenie kruchości z delikatnym wnętrzem. Smacznym i zdrowym daniem jest także psari psimeno stin skara, czyli grillowana ryba, która najczęściej doprawiana jest solą i sokiem z cytryny. W podobny sposób przygotowywana jest również grillowana ośmiornica, którą często podaje się bisque homarowym i sałatką grecką. Jest to prawdziwy raj dla podniebienia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.