Co to jest catering i na czym polega?

Co to jest catering i na czym polega?

Catering należy do usług gastronomicznych. Pozwala zapewnić gościom przyjęć czy pracownikom podczas szkoleń odpowiednie wyżywienie. W tym celu dostarcza się na wskazany adres odpowiednią ilość posiłków. Dodatkowy koszt wiąże się z wynajęciem obsługi kelnerskiej. W ten sposób można zaoszczędzić czasu na samodzielne gotowanie. Jest to również szczególnie pomocne w przypadku braku zaplecza kuchennego.

Czym jest catering?

Catering to termin zyskujący w Polsce na popularności. Ze słownika Kopalińskiego można przeczytać, że usługi cateringowe polegają na zaopatrzeniu w żywność i napoje pasażerów oraz załogi samolotów. Posiłki są wcześniej przyrządzane i gotowane, a potem zamrożone i odgrzewane. Z kolei w Wielkiej Brytanii pod pojęciem catering rozumie się:

  • dostawę pożywienia,

  • dostawę napojów,

  • zapewnienie zakwaterowania – noclegu.

Jakie są rodzaje cateringu?

Do popularnych rodzajów cateringu zalicza się:

  • tradycyjny – usługa logistyczna i gastronomiczna, którą świadczą rodzinne firmy skupiające się na dostawie posiłków czy obsłudze okolicznościowych przyjęć,

  • kontraktowy – systematyczne przygotowywanie i przewożenie jedzenia. Usługa opiera się na podpisanej umowie. Serwis oferuje codzienne dostawy do szpitali czy hoteli,

  • franczyzowy – usługa wykonywana na zasadzie udzielonej właścicielowi firmy franczyzy. Przedsiębiorstwo cateringowe otrzymuje wynagrodzenie i jest uprawnione do używania znaku handlowego i standardów usługi, które określa organizator sieci,

  • masowy – adresowany do firm i sieci restauracji czy barów szybkiej obsługi. Są to zwykle posiłki w rodzaju fast-food. Sprawdzą się w lokalu gastronomicznym, jak i przy imprezach w plenerze,

  • biznesowy – skierowany do firm. Zajmuje się organizacją konferencji, szkoleń, wydarzeń biznesowych czy usług gastronomicznych, jak i logistycznych. Także: obsługa kelnerska, aranżacja pomieszczenia, pory i metody podawania posiłków zgodnie z planem eventu.

Jakie są warunki organizowania usług cateringowych?

Firmy lub lokale gastronomiczne, które świadczą usługi cateringowe, muszą mieć:

  • sprzęt do cateringu,

  • prawidłowe wyposażenie kuchni,

  • odpowiedniej liczby zaplecze produkcyjne.

W celu bezpiecznego transportu posiłków i napojów firma oferująca catering dietetyczny powinna dysponować termosami, pojemnikami termoizolacyjnymi, skrzyniami czy szafami bankietowymi chłodniczymi lub grzewczymi.

Catering pudełkowy

Jak się okazuje, zmiany w gospodarce wpływają na potrzeby i zachowanie konsumentów. Dzięki rozwojowi technologicznemu tworzy się nowe ścieżki dystrybucji produktów i ich sprzedaży. Polski rynek żywności także się rozwija i zmieniają się wzorce konsumpcji. Catering pudełkowy jest skierowany do konsumentów:

  • szybko żyjących – niemających czasu na przygotowanie posiłków,

  • których sytuacja materialna się poprawiła – mogą ponieść więcej kosztów. Ważne jest dla nich pochodzenie produktów i nie boją się eksperymentów,

  • dieta ma dla nich duże znaczenie ze względu na choroby i proces leczenia.

Coraz więcej konsumentów interesuje się zdrowym stylem życia. Skutkuje to większą świadomością w zakresie zdrowej diety oraz poszukiwania odpowiedniego kierunku żywienia. Catering dietetyczny to zapewnienie odpowiedniej diety. Zaletą tej opcji jest brak wymogu przygotowania. Co ciekawe, istnieją różne warianty i opcje wyboru. Dotyczy to:

  • kaloryczności – wszystko zależy od zapotrzebowania energetycznego,

  • liczby posiłków,

  • diety – bez pewnych produktów na przykład bezglutenowej czy bez laktozy,

  • adresowanych do wegan czy wegetarian,

  • dla sportowców – związane ze zwiększoną ilością białka.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.