Co to jest catering i na czym polega?
Catering należy do usług gastronomicznych. Pozwala zapewnić gościom przyjęć czy pracownikom podczas szkoleń odpowiednie wyżywienie. W tym celu dostarcza się na wskazany adres odpowiednią ilość posiłków. Dodatkowy koszt wiąże się z wynajęciem obsługi kelnerskiej. W ten sposób można zaoszczędzić czasu na samodzielne gotowanie. Jest to również szczególnie pomocne w przypadku braku zaplecza kuchennego.
Czym jest catering?
Catering to termin zyskujący w Polsce na popularności. Ze słownika Kopalińskiego można przeczytać, że usługi cateringowe polegają na zaopatrzeniu w żywność i napoje pasażerów oraz załogi samolotów. Posiłki są wcześniej przyrządzane i gotowane, a potem zamrożone i odgrzewane. Z kolei w Wielkiej Brytanii pod pojęciem catering rozumie się:
dostawę pożywienia,
dostawę napojów,
zapewnienie zakwaterowania – noclegu.
Jakie są rodzaje cateringu?
Do popularnych rodzajów cateringu zalicza się:
tradycyjny – usługa logistyczna i gastronomiczna, którą świadczą rodzinne firmy skupiające się na dostawie posiłków czy obsłudze okolicznościowych przyjęć,
kontraktowy – systematyczne przygotowywanie i przewożenie jedzenia. Usługa opiera się na podpisanej umowie. Serwis oferuje codzienne dostawy do szpitali czy hoteli,
franczyzowy – usługa wykonywana na zasadzie udzielonej właścicielowi firmy franczyzy. Przedsiębiorstwo cateringowe otrzymuje wynagrodzenie i jest uprawnione do używania znaku handlowego i standardów usługi, które określa organizator sieci,
masowy – adresowany do firm i sieci restauracji czy barów szybkiej obsługi. Są to zwykle posiłki w rodzaju fast-food. Sprawdzą się w lokalu gastronomicznym, jak i przy imprezach w plenerze,
biznesowy – skierowany do firm. Zajmuje się organizacją konferencji, szkoleń, wydarzeń biznesowych czy usług gastronomicznych, jak i logistycznych. Także: obsługa kelnerska, aranżacja pomieszczenia, pory i metody podawania posiłków zgodnie z planem eventu.
Jakie są warunki organizowania usług cateringowych?
Firmy lub lokale gastronomiczne, które świadczą usługi cateringowe, muszą mieć:
sprzęt do cateringu,
prawidłowe wyposażenie kuchni,
odpowiedniej liczby zaplecze produkcyjne.
W celu bezpiecznego transportu posiłków i napojów firma oferująca catering dietetyczny powinna dysponować termosami, pojemnikami termoizolacyjnymi, skrzyniami czy szafami bankietowymi chłodniczymi lub grzewczymi.
Catering pudełkowy
Jak się okazuje, zmiany w gospodarce wpływają na potrzeby i zachowanie konsumentów. Dzięki rozwojowi technologicznemu tworzy się nowe ścieżki dystrybucji produktów i ich sprzedaży. Polski rynek żywności także się rozwija i zmieniają się wzorce konsumpcji. Catering pudełkowy jest skierowany do konsumentów:
szybko żyjących – niemających czasu na przygotowanie posiłków,
których sytuacja materialna się poprawiła – mogą ponieść więcej kosztów. Ważne jest dla nich pochodzenie produktów i nie boją się eksperymentów,
dieta ma dla nich duże znaczenie ze względu na choroby i proces leczenia.
Coraz więcej konsumentów interesuje się zdrowym stylem życia. Skutkuje to większą świadomością w zakresie zdrowej diety oraz poszukiwania odpowiedniego kierunku żywienia. Catering dietetyczny to zapewnienie odpowiedniej diety. Zaletą tej opcji jest brak wymogu przygotowania. Co ciekawe, istnieją różne warianty i opcje wyboru. Dotyczy to:
kaloryczności – wszystko zależy od zapotrzebowania energetycznego,
liczby posiłków,
diety – bez pewnych produktów na przykład bezglutenowej czy bez laktozy,
adresowanych do wegan czy wegetarian,
dla sportowców – związane ze zwiększoną ilością białka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana