Cechy owoców ziarnkowych
Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że zarówno warzywa, jak i owoce stanowią ważne elementy codziennej diety każdego człowieka. W ofercie hurtowni warzyw i owoców znajdziemy wiele odmian owoców, a wśród nich między innymi owoce ziarnkowe. Co do nich zaliczamy? Jakie są główne cechy owoców ziarnkowych? Na te oraz na inne pytania odpowiemy w naszym artykule.
W sklepach i hurtowniach znaleźć można wiele odmian zdrowych, bogatych w witaminy i cenne składniki odżywcze, warzyw i owoców. Ogromną popularnością wśród konsumentów cieszą się w szczególności owoce pestkowe, cytrusowe czy jagodowe. Trudno jednak wyobrazić sobie codzienną dietę bez owoców ziarnkowych.
Co zaliczamy do owoców ziarnkowych?
Owoce ziarnkowe swoją nazwę zawdzięczają temu, iż w swoim wnętrzu kryją one niewielkich rozmiarów, rozliczne pestki. W ofercie hurtowni warzyw i owoców, takich jak na przykład GOLDEN FRUITS, znaleźć można wiele odmian owoców ziarnkowych. Zaliczamy do nich między innymi:
jabłka (czerwone, zielone – dostępne w wielu odmianach),
gruszki,
winogrona (ciemne, jasne),
melony (galia, żółty, cantaloupe),
arbuzy,
kiwi,
pigwę.
Dlaczego owoce ziarnkowe to ważny składnik codziennej diety?
Świeże owoce ziarnkowe nie tylko doskonale smakują, ale też pozytywnie wpływają zarówno na nasze zdrowie, jak i na ogólne samopoczucie. Jabłka występujące w wielu odmianach, różniących się od siebie chrupkością, miękkością i smakiem, skutecznie zapobiegają miażdżycy. Gruszki zaś, pozytywnie wpływają na układ krążenia. Soczyste arbuzy, kiwi czy melony nie tylko wyśmienicie smakują, ale też doskonale gaszą pragnienie w upalne, letnie dni. Ponadto są niskokaloryczne, dzięki czemu można jeść je bez przeszkód – nawet wtedy, gdy stosujemy dietę.
Owoce ziarnkowe – doskonałe nie tylko solo!
Nie jest tajemnicą, że owoce ziarnkowe: słodkie, soczyste jabłka, chrupiące gruszki, czy aromatyczne kiwi i arbuzy, wyśmienicie smakują jedzone na drugie śniadanie, podwieczorek czy po prostu w ciągu dnia – jako zdrowa przekąska. Owoce ziarnkowe mogą stanowić świetny dodatek – nie tylko do deserów, ale też na przykład do sałatek czy do pieczonych mięs. Jabłka i gruszki doskonale nadają się do wypieków, zaś winogrono, melon czy arbuz może stanowić świetne uzupełnienie wiosennej lub letniej sałatki warzywnej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana