4 przyprawy, które warto mieć w swojej kuchni!
Bez przypraw trudno sobie wyobrazić kuchnię. Dodają potrawom smaku i aromatu. Oto 4 przyprawy, których nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni: goździki, kurkuma, curry i czarnuszka. Otwórz się z nami na świat przypraw i sprawdź, jakie jest ich zastosowanie. Dowiedz się, jak je przechowywać. Zdobądź cenną wiedzę na temat przypraw!
1. Goździki
Przyprawę z goździków można kupić w każdym sklepie z przyprawami, koncentratami i aromatami. Ich zastosowanie jest następujące:
do wypieków,
do kompotów,
do konfitur,
do marynat.
Często dodaje się je do gorących napojów w zimie. Trudno sobie wyobrazić okres zimowy bez aromatycznego wina grzanego czy relaksującej herbaty. Mogą być poza tym dodawane do baraniny, wieprzowiny czy dziczyzny. Sprawdzą się także wraz z cebulą i liściem kalarepy do kapusty kwaszonej.
2. Przyprawa curry
Przyprawa curry wykazuje się żółtym lub zielonym kolorem, przez co zabarwia potrawy. Może być w wersji łagodnej lub ostrej. Najczęściej dodaje się go to półproduktów o delikatnym smaku. Najczęściej stosuje się ją jako przyprawę do kurczaka, wołowiny czy ryżu. Może być doskonałym dodatkiem do chudych ryb i krewetek. Weganie mogą ją natomiast dodać do tofu czy szpinaku. Ciekawą opcją jest sos powstały na podstawie śmietany, jogurtu lub mleka kokosowego i curry.
3. Kurkuma
Kurkuma wyróżnia się na tle innych przypraw kolorem. Znaleźć ją można w różnych mieszankach. Stanowi suszony i mielony korzeń ostryżu. Jest to bylina, która należy do rodziny imbirowatych. Wysoka zawartość kurkuminy odpowiada za jej właściwości lecznicze. Jest szczególnie polecana przy bolesnych miesiączkach, gdyż zmniejsza skurcze menstruacyjne. Poza tym sprawdzi się w chorobach w rodzaju:
układu oddechowego,
pasożytniczych,
wątroby,
wrzodów żołądka,
zapaleń błon śluzowych.
Dzięki żółtemu kolorowi można nią barwić ryż czy musztardę. Może być naturalnym barwnikiem do wypieków. Można ją dodać do herbaty lub mleka z miodem. Poza tym warto ją dodać do:
sałatki z ogórkiem,
azjatyckich zup,
do dyni, jajek czy brokuł,
grillowanego mięsa – do marynowania.
4. Czarnuszka siewna
Czarnuszka cechuje się charakterystycznym, ostrym smakiem. Może być stosowana jako zamiennik ostrych przypraw. Stosowana była już w starożytnym Egipcie. Ma liczne właściwości zdrowotne. Chroni przed pojawianiem się wrzodów żołądka czy stanami zapalnymi. Zabezpiecza wątrobę i nerki przed niewłaściwym działaniem leków. Wspomaga poza tym leczenie:
astmy,
nadciśnienia,
cukrzycy,
chorób pasożytniczych.
Sprawdzi się także przy problemach z laktacją u karmiących kobiet.
Jak uprawiać zioła? Zastosowanie
Zioła najlepiej kupuj w sklepach ogrodniczych. Specjalnie stworzone do uprawiania w domu cechują się mocniejszymi korzeniami. Przez to mogą służyć w kuchni nawet przez cały rok. Poszczególne z nich mogą być roślinami ozdobnymi. Przykładem jest lawenda. Lepiej, aby znajdowały się daleko od światła słonecznego. Bazylię czy niektóre z ziół należy często podlewać. Zioła nie powinny także mieścić się koło grzejników. W celu zapewnienia sobie intensywnego porostu ziół należy je stosować, a przy tym obrywać liście. W przypadku mocnego rozrośnięcia możliwe jest ich zamrożenie czy ususzenie. Zrobisz to w suszarni lub piekarniku. Świeże zioła dodawaj zawsze do dań po gotowaniu. Suszone rozetrzyj najpierw w palcach. Ponieważ są intensywniejsze w smaku od świeżych, dodawaj ich mniej. W sytuacji doprawiania dania dodaj tylko jedną przyprawę o mocnym aromacie i smaku.
W jaki sposób przechowywać przyprawy?
Zamiast przechowywać przyprawy w szufladach w kuchni, w dodatku w opakowaniach, musisz się liczyć z tym, że mogą się one wysypać. Dlatego najlepszym sposobem ich przechowywania są słoiczki z naklejonymi na nie nazwami przypraw. Jest to gwarancja porządku. Najlepiej wsypać do słoiczków te przyprawy, które są najczęściej przez Ciebie używane w kuchni. Dzięki temu gotowanie będzie jeszcze prostsze!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana